Συνεχίζεται η ένταση στην Κόρινθο

Συνεχίζεται η ένταση στην Κόρινθο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα έντασης και αντιδράσεων εναντίον της μεταφοράς περίπου 400 αλλοδαπών στο στρατόπεδο Καλογερογιάννη, η οποία έγινε τα ξημερώματα και το μεσημέρι της Πέμπτης στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», συνεχίζει να επικρατεί στην πόλη της Κορίνθου. Για χθες το βράδυ στις 19.30 είχε προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και εκπροσώπων του δήμου μπροστά στην είσοδο του στρατοπέδου, ενώ η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Κορινθίων δήλωσε ότι επιδιώκει συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια.

Και, ναι μεν η υδροδότηση του στρατοπέδου, την οποία ο δήμος διέκοψε προχθές ως μέσο άσκησης πίεσης προς την πολιτεία, αποκαταστάθηκε προσωρινά χθες, ωστόσο δεν έλειψαν τα επεισόδια τη νύχτα, αυτή τη φορά εντός του στρατοπέδου, όπου παράνομοι μετανάστες συνεπλάκησαν μεταξύ τους. Φρουρούμενοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Κορίνθου δύο αλλοδαποί, έπειτα από συμπλοκή που προέκυψε μεταξύ συνολικά τεσσάρων. Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, οι άλλοι δύο επέστρεψαν στο στρατόπεδο. Πέραν αυτού, η προχθεσινή πρώτη βραδιά κύλησε χωρίς άλλα παρατράγουδα.

Η χθεσινή, δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, προγραμματίστηκε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά της αλλαγής χρήσης του στρατοπέδου, την οποία έλαβε έπειτα από την επεισοδιακή συνεδρίασή του προχθές το βράδυ. Ο δήμος αμφισβητεί τη νομιμότητα της μεταφοράς των αλλοδαπών στο εν λόγω στρατόπεδο, με την αιτιολογία ότι αυτό δεν είναι άδειο. «Αν ήταν νόμιμη η μεταφορά των αλλοδαπών θα γινόταν μέρα και όχι μέσα στη νύχτα» λέει ο αντιδήμαρχος Κορινθίων, Χαράλαμπος Καμπούρης. «Δεν θέλουμε να γίνει κέντρο κράτησης μεταναστών, γιατί δίπλα βρίσκονται σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις. Το στρατόπεδο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης. Ο νόμος μιλάει για δημιουργία τέτοιων κέντρων μακριά από οικισμούς. Στη βόρεια πλευρά του στρατοπέδου εφάπτονται σπίτια», καταλήγει.

Διιστάμενες απόψεις

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο Καλογερογιάννη δεν βρίσκονται στρατιώτες. Οσοι υπήρχαν, μεταφέρθηκαν αλλού πριν οδηγηθούν εκεί οι μετανάστες, ενώ η νέα σειρά η οποία είχε κληθεί να παρουσιαστεί εκεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί στην Τρίπολη. Πηγές της τοπικής Αστυνομίας, ωστόσο, αναφέρουν ότι στο στρατόπεδο της Κορίνθου βρίσκονται περίπου 30 με 40 στρατιώτες, οι οποίοι θα μεταφερθούν αλλού, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέβαζαν σε 300 τους στρατιώτες που βρίσκονται εκεί (νεοσύλλεκτοι που μπήκαν στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού πριν από περίπου δύο εβδομάδες). Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι 400 μετανάστες βρίσκονται σε απομακρυσμένο χώρο, διαχωρισμένο με συρματόπλεγμα από το υπόλοιπο στρατόπεδο. Επίσης, σημείωναν ότι στο σημείο κατασκευάστηκαν πρόσφατα εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ για το περιστατικό της συμπλοκής μεταξύ των τεσσάρων αλλοδαπών, έλεγαν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στον αέρα, οι οποίοι αποδίδονται ενδεχομένως σε φρουρούς και πιθανολογείται ότι έγιναν για να επανέλθει η τάξη στο σημείο.

Σύγχυση επικρατεί και σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση ή μη της υδροδότησης στο στρατόπεδο, η οποία είχε διακοπεί προχθές με εντολή του δημάρχου, Αλέξανδρου Πνευματικού. Μετά τη μεταφορά νερού με υδροφόρες του στρατού, η υδροδότηση αποκαταστάθηκε χθες έπειτα από εισαγγελική εντολή. «Η υδροδότηση αποκαταστάθηκε παράνομα από τους υπεύθυνους του στρατοπέδου», δήλωσε χθες στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Καμπούρης, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο δήμος προτίθεται να καταθέσει μήνυση για φθορά ξένης περιουσίας σε περίπτωση που το νερό επανασυνδεθεί. Η όλη κατάσταση ευνοεί τη δημιουργία και διασπορά ειδήσεων, που δεν ευσταθούν, όπως για την απόδραση από το στρατόπεδο 30 αλλοδαπών.

Κατά τα άλλα, σε συνέχεια της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», χθες προσήχθησαν στην Αθήνα 545 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 27 που δεν διέθεταν άδεια παραμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή