«Γόρδιος δεσμός» οι μισθοί ενστόλων

«Γόρδιος δεσμός» οι μισθοί ενστόλων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα νέο πακέτο ισοδύναμων μέτρων, που θα παρουσιασθεί αύριο στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και στην προσωπική αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Ζάππειο 3, ότι δεν θα θιγούν περαιτέρω οι απολαβές των ενστόλων, εναποθέτουν τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης τις τελευταίες ελπίδες τους να περισωθεί ό,τι μπορεί από τα μισθολόγια του ένστολου προσωπικού τους.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έγινε μόλις προχθές, Παρασκευή, μια ύστατη προσπάθεια να εξοικονομηθούν τα επιπλέον κονδύλια που ζητείται να περικοπούν από άλλους κωδικούς. Εξετάσθηκαν μία προς μία οι δαπάνες και έχει καταρτισθεί λίστα ισοδύναμων, που ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος θα δώσει στον κ. Στουρνάρα. Ωστόσο, το κλίμα που έχει μεταφερθεί είναι ότι από την τρόικα δεν πρόκειται να γίνει δεκτή αυτή η πρόταση και ότι, τελικά, οι περικοπές στη μισθοδοσία είναι αναπόφευκτες.

Από τα δύο υπουργεία, πάντως, από τη στιγμή που διεφάνη ότι είναι μονόδρομος το «μαχαίρι» στη μισθολογική τους δαπάνη, έγινε μια προσπάθεια να καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί υπό τον όρο «ειδικά μισθολόγια» να ομαδοποιούνται εντελώς διαφορετικής τάξεως απολαβές. Προχώρησαν, δε, σε σύγκριση των μισθών που δίδονται σε στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, με την επισήμανση ότι, για παράδειγμα, οι αρχικές απολαβές πρωτοδιόριστου δικαστικού σχεδόν αγγίζουν τις απολαβές που έχει ένας ανώτατος αξιωματικός λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του. Ενώ στις χαμηλές κλίμακες, επαγγελματίες οπλίτες και αστυφύλακες έχουν ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές. Με βάση αυτά τα στοιχεία υπήρξε η εισήγηση να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές στα πραγματικά «ευγενή» ειδικά μισθολόγια, ώστε να μειωθούν οι ανάγκες για περικοπές στους ένστολους.

Στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν το θέμα «οριακό» και προετοιμάζονται για έντονες αναταράξεις. Δεν αναμένεται να προκληθεί ενδοκυβερνητικό ζήτημα, καθώς το υπουργικό συμβούλιο δείχνει να αντιλαμβάνεται την πίεση που ασκείται για να προχωρήσει το μέτρο. Οι αντιδράσεις, όμως, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. αναμένονται εξαιρετικά σφοδρές και σε αυτή την κατεύθυνση είναι τα μηνύματα που φθάνουν στην πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι μεγάλη η ανησυχία ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να επιφέρει ακόμα και απώλειες βουλευτών. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το θέμα των περαιτέρω μισθολογικών περικοπών στους ένστολους έχει φορτισθεί και ψυχολογικά.

Πολλοί βουλευτές δέχονται μεγάλη πίεση από το εκλογικό σώμα και ιδιαίτερα σφοδρές είναι οι αντιδράσεις αποστράτων, με τις ενώσεις τους να προειδοποιούν ήδη για πανελλαδικής κλίμακας κινητοποιήσεις. Παράλληλα, την κυβέρνηση προβληματίζει η προοπτική κινητοποιήσεων μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας ως αντίδραση στα μέτρα και η διαμόρφωση σκληρών συνδικαλιστικών πυρήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή