Τι «δένει» τα χέρια της Μέρκελ

Τι «δένει» τα χέρια της Μέρκελ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν έφτασε στη γερμανική πρωτεύουσα ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο βροχερός ουρανός πάνω από το Βερολίνο έμοιαζε λίγο με ασπρόμαυρη μελαγχολική ταινία του Βιμ Βέντερς. Ηταν το ιδανικό φόντο για μια δύσκολη συνάντηση τόσο για τον Αντώνη Σαμαρά όσο και για την Αγκελα Μέρκελ.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η γερμανική κοινή γνώμη στη στάση της καγκελαρίου στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης είναι το γεγονός ότι η Bild μετέδιδε ζωντανά στην ιστοσελίδα της τις λεπτομέρειες των συνομιλιών. Η ίδια εφημερίδα κυκλοφόρησε προχθές με εγγυητική επιστολή, διεκδικώντας την υπογραφή του ίδιου του Σαμαρά, προκειμένου να πειστούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι ότι όντως θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αυτή ήταν η κίτρινη εκδοχή της υποδοχής που επιφύλαξαν τα ΜΜΕ της χώρας στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Στον αντίποδα οι έγκυροι FTDeutschland φιλοξένησαν διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών ότι μια επιτροπή υπό τον υφυπουργό Τόμας Στέφεν εξετάζει το ενδεχόμενο κόστος μίας εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συγκεκριμένη επιτροπή οφείλει να επεξεργαστεί όλα τα σενάρια για την έκβαση της κρίσης. Την περασμένη Πέμπτη νέα δημοσκόπηση της Emnid εμφάνιζε τους Γερμανούς να απορρίπτουν σε ποσοστό 75% οποιαδήποτε νέα υποχώρηση προς την Ελλάδα. Γιατί για τα δύο τρίτα των Γερμανών περισσότερος χρόνος ισοδυναμεί με περισσότερο χρήμα.

Ενα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές που είναι προγραμματισμένες το φθινόπωρο του 2013 η καγκελάριος βρίσκεται μπροστά στο εξής δίλημμα: να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, με κίνδυνο να αναλάβει την ευθύνη για τη διάλυση της Ευρωζώνης, ή να συναινέσει στη χαλάρωση του προγράμματος, ερχόμενη σε ευθεία σύγκρουση με το κοινό αίσθημα στη χώρα της; Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η δημοτικότητά της είναι στα ύψη, σε αντίθεση με τα ποσοστά του κυβερνητικού συνασπισμού της.

Αυτό ακριβώς το κλίμα είναι που κρατάει τα χέρια της καγκελαρίου δεμένα. Ειδικά οι κυβερνητικοί εταίροι της, οι Χριστιανοκοινωνιστές και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, αντιτίθενται -για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους- σθεναρά στην επιμήκυνση του προγράμματος, την οποία διεκδικεί η Αθήνα. Με εξαίρεση τον ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος έχει επανειλημμένα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρονικής παράτασης, κανένας άλλος υπουργός της Μέρκελ δεν θέλει να εμπλακεί σε τέτοιου είδους συζήτηση. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι «η επιμήκυνση δεν θα λύσει το πρόβλημα», ενώ πολύ σκληρότερος στο ίδιο ζήτημα εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Ακόμη και η αντιπολίτευση στη Γερμανία πάντως έχει καταλάβει ότι ο φιλελληνισμός είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής αυτήν την περίοδο…

Ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει διαρκώς έδαφος στη Γερμανία και αυτό τρομοκρατεί τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας. Αυτήν την εβδομάδα εγκαινιάστηκε εκστρατεία υπέρ της Ευρώπης, χρηματοδοτούμενη από ιδρύματα γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η Allianz, η Bosch και η BMW, με τη συμμετοχή διακεκριμένων πολιτικών, μεταξύ άλλων του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ και του πρώην επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν. Σχολιάζοντας την καμπάνια ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Βέρνερ Σίντερ λέει στην «Κ»: «Οι αντιευρωπαϊκές φωνές στη Γερμανία έχουν αυξηθεί αισθητά. Είναι λοιπόν ορθό ότι αρθρώνουν λόγο οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρωζώνη να διαλυθεί ούτε η έξοδος της Ελλάδας επιτρέπεται να αποτελεί λύση. Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή είναι μία αξιόπιστη εγγύηση των κρατικών ομολόγων μέσω της μετατροπής του ESM σε ένα είδος τράπεζας και η επιμήκυνση των προγραμμάτων, καθώς η σκληρή λιτότητα καταπνίγει κάθε οικονομική προοπτική. Αυτά τα στοιχεία δεν τα βλέπω πουθενά στη συγκεκριμένη εκστρατεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή