Συναίνεση υπό όρους από την Ευρωζώνη

Συναίνεση υπό όρους από την Ευρωζώνη

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια της τρόικας εναποτίθεται πλέον όλο το βάρος των εξελίξεων γύρω από το «ελληνικό πρόβλημα», καθώς από την αξιολόγησή της θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, η προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, αλλά και το σενάριο ενός νέου «κουρέματος». Η διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι κατέδειξε ανάγλυφα την άτυπη συμμαχία Γιουνκέρ – Ολάντ, ο οποίος προέβη χθες σε σαφή δήλωση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και τη διάθεση του Βερολίνου να στηρίξει μια σοβαρή προσπάθεια για τη διατήρηση της συνοχής στην Ευρωζώνη. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στην τετ α τετ συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να εκτίμησε ότι αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για τα μέτρα των 11,6 δισ., η έκθεση της τρόικας θα είναι θετική. Στην ίδια συνάντηση, η κ. Μέρκελ φέρεται να ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη μέγιστη δυνατή εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς φέρεται, επίσης, να σημείωσε ότι το πακέτο των 11,6 δισ. θα είναι το τελευταίο, διότι «ο λαός δεν αντέχει άλλο».

«Για μένα δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ηταν και θα παραμείνει στην Ε.Ε.», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος κ. Ολάντ στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Σαμαρά αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Σε άλλο κλίμα και τόνο από τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Ολάντ, αν και έθεσε και αυτός την έκθεση της τρόικας ως προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα, υπογράμμισε ότι «η έκθεση της τρόικας θα πρέπει να επιβεβαιώσει την τήρηση των δεσμεύσεων και τότε η Ευρώπη θα κάνει αυτό που πρέπει», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ως προτεραιότητες τις μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική δικαιοσύνη και σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έκανε αναφορά στην κοινή πεποίθηση με τον κ. Ολάντ ότι προϋπόθεση για την τήρηση των δεσμεύσεων είναι η ανάκαμψη, αλλά και στη βούλησή του για αυστηροποίηση της φορολογικής δικαιοσύνης.

Κατά τους συνεργάτες του, ο κ. Σαμαράς πέτυχε τους βασικούς στόχους του ταξιδιού, δηλαδή το «λιώσιμο των πάγων» μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Καγκελαρίας και τη δημιουργία συνθηκών για σταδιακή εξάλειψη της διάχυτης στη Γερμανία καχυποψίας για τη δυνατότητα της χώρας μας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, καθώς και ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον κ. Ολάντ υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να περιγράψει στην κ. Μέρκελ και στον κ. Ολάντ πόσο βαθιά είναι η ύφεση που μαστίζει την Ελλάδα την τελευταία πενταετία και πόσο δυσμενείς οι συνέπειές της σε δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης και να υπογραμμίσει την ανάγκη να δοθεί στη χώρα μία ανάσα παράτασης, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του Μνημονίου. «Επρεπε πάση θυσία να αρθεί η εκατέρωθεν καχυποψία και το πετύχαμε», σχολιάζει συνεργάτης του κ. Σαμαρά, δίνοντας, μάλιστα, έμφαση στην απόφαση της κ. Μέρκελ να δει κατ’ ιδίαν τον Ελληνα πρωθυπουργό για σαράντα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνέντευξης Τύπου. Εκεί, ο κ. Σαμαράς είχε από την πλευρά του την ευκαιρία να ενημερωθεί από πρώτο χέρι και χωρίς περιστροφές από την κ. Μέρκελ ως προς το τι εννοεί ο ευρωπαϊκός περίγυρος όταν λέει ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Το μήνυμα ήταν σαφές και απολύτως κατανοητό από τον κ. Σαμαρά: Αν η Ελλάδα δεν καλύψει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το κενό που δημιουργήθηκε τουλάχιστον την τελευταία διετία, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση. Το είπε και ο ίδιος απευθυνόμενος στην καγκελάριο: «Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να είναι στη θέση μου».

Πάντως, το μήνυμα ότι το Παρίσι θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα έφθασε στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή περιοδεία Σαμαρά, με επιστολή του Γάλλου προέδρου κ. Ολάντ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή