Σύγκρουση Αλ. Τσίπρα με Στουρνάρα

Σύγκρουση Αλ. Τσίπρα με Στουρνάρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ύψη ανέβηκε χθες η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβερνώσα πλειοψηφία και τον ΣΥΡΙΖΑ εντός του Κοινοβουλίου, με αφορμή επίκαιρη επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπογραφή εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. Οι επερωτώντες, πρώτος εκ των οποίων ήταν ο κ. Αλ. Τσίπρας, που με τις τοποθετήσεις τους κατέδειξαν την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το επίμαχο ζήτημα, έστρεψαν τα βέλη τους τόσο κατά του υπουργού Οικονομικών προσωπικά όσο και κατά του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού.

Με αφορμή αποστροφή του λόγου του κ. Π. Λαφαζάνη ότι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επελέγη για να κάνει «τη βρώμικη δουλειά», ο κ. Στουρνάρας είπε: «Προχωρήσατε πέρα από τα όρια και με στοχοποιήσατε. Είπατε ότι ήρθα να κάνω βρώμικες δουλειές. Δεν είμαι βρώμικος. Ηρθα να κάνω μια δουλειά από πατριωτικό καθήκον και όταν τελειώσω, θα φύγω. Βρήκα στο γραφείο έναν φάκελο. Και κάποτε πρέπει να καθαρίζουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και πολλές φορές επανέλαβε ότι το μόνο που έκανε, και μάλιστα αφού νωρίτερα ζήτησε νομικές συμβουλές, ήταν να εφαρμόσει μια απόφαση που είχε πρόσφατα εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία η ελληνική Βουλή. «Είπαμε ότι αναλάβατε να κάνετε τη βρώμικη δουλειά, όχι ότι είστε βρώμικος. Αλλά η παροιμία λέει «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες»» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, παρεμβαίνοντας. «Πήρα όλες τις απαιτούμενες νομικές συμβουλές και βάσει της εξουσιοδότησης του νόμου υπέγραψα τη συμφωνία», επέμεινε ο κ. Στουρνάρας.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «έγκλημα» τον εν λόγω συμβιβασμό, ενώ αναφερόμενος στον νομικό σύμβουλο του κ. Αντ. Σαμαρά είπε ότι όχι μόνο υπήρξε νομικός σύμβουλος και της γερμανικής εταιρείας κατά το παρελθόν, αλλά και πως λάμβανε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία». Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε ότι η αμοιβή του δεν προήλθε από «μαύρα ταμεία» και αφορούσε υπόθεση που καμία σχέση δεν είχε με δουλειές της εταιρείας στην Ελλάδα. Πάντως, ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας πέραν των προαναφερομένων, και αφού υποστήριξε πως η συμφωνία εμπεριέχει ωφελήματα για το ελληνικό κράτος, σημείωσε πως για την κατάρτισή της εργάστηκε επιτροπή εκ μέρους της χώρας μας, υπό την εποπτεία του κ. Ευ. Βενιζέλου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ως κυβέρνηση θα ακυρώσει τη συμφωνία. Και στρεφόμενος κατά των τριών κομμάτων που συναποτελούν την κυβερνώσα πλειοψηφία είπε σε υψηλούς τόνους ότι είναι συνυπεύθυνοι «για το κουκούλωμα ενός εγκλήματος». Στο επιχείρημα, πάντως, τόσο του ίδιου όσο και πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης, ότι χαρίστηκαν με τη συμφωνία τα δύο δισ. ευρώ που εκτιμήθηκαν από την εξεταστική επιτροπή ως συνολική ζημιά του ελληνικού Δημοσίου εξαιτίας του σκανδάλου της Siemens, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως η εκτίμηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής «στηρίχθηκε σε όχι και τόσο έγκυρα στοιχεία. Οι αποζημιώσεις στο σύνολο του κόσμου, σε όλες τις άλλες χώρες, από την παλαιά Siemens δεν ξεπέρασαν τα 1,7 δισ. ευρώ. Πουθενά δεν τεκμηριώθηκε μίζα 2 δισ. ευρώ. Να λέμε την αλήθεια στον κόσμο», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή