Βενιζέλος κατά πολυφωνίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεσες, αλλά σαφείς αποστάσεις από τον τρόπο που διαπραγματεύθηκε ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο και το Παρίσι αναμένεται να κρατήσει στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευ. Βενιζέλος, εκτιμώντας ότι ο Αντ. Σαμαράς θα μπορούσε να αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη στις συναντήσεις του με την κ. Αγκελα Μέρκελ και τον κ. Φρανσουά Ολάντ. Αυτό τουλάχιστον διεφάνη από όσα είπε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Οργανωτική Γραμματεία του κόμματός του, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι αν η προηγούμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και κυρίως αυτή του κ. Λουκά Παπαδήμου είχε την πολιτική, αλλά και την επικοινωνιακή στήριξη που διαθέτει σήμερα ο κ. Σαμαράς, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να στείλει και ένα ενδοκομματικό μήνυμα, με αφορμή μάλλον τη δημόσια διαφοροποίηση του κ. Κ. Σκανδαλίδη που υπονόησε ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα τα οποία δεν προβλέφθηκαν στην προγραμματική κυβερνητική συμφωνία. Οπως είπε χαρακτηριστικά χθες, το σημερινό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ δεν συγχωρεί εκ διαμέτρου αντίθετες φωνές, υπαινισσόμενος έτσι ότι η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές έναντι των νέων μέτρων πρέπει να είναι συμφωνημένη, ομόθυμη και αιτιολογημένη στους πολίτες.

Στη χθεσινή σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το νέο προφίλ του ΠΑΣΟΚ που θα αναδείξει τις επόμενες ημέρες, όπως και να ασκήσει κριτική στον κ. Σαμαρά, προφανώς γιατί αναμένει την παρουσίαση των μέτρων στην αυριανή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. Από τα συμφραζόμενά του, ωστόσο, τα παριστάμενα στελέχη διέκριναν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει με ενοχικό και ηττοπαθές τρόπο τους εταίρους του. Με την έννοια ότι τους διαβεβαιώνει ότι η χώρα θα πράξει όσα δεν έπραξε την τελευταία τριετία, αντί να αναδεικνύει τις θυσίες των πολιτών και -κυρίως- τα εντυπωσιακά στοιχεία της μείωσης του ελλείμματος, τα οποία, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, «αναγνωρίζονται ακόμη και σε πρόσφατη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας». Είναι ενδεικτικό, επιπλέον, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ως υπουργός Οικονομικών είχε ούτως ή άλλως κατοχυρώσει τη δυνατότητα επιμήκυνσης του νέου Μνημονίου αν η ύφεση αποδεικνυόταν μεγαλύτερη της προβλεφθείσης, κάτι που επίσης άφησε να εννοηθεί ότι δεν αξιοποιεί ο κ. Σαμαράς.

Η συζήτηση, πάντως, που ακολούθησε της τοποθέτησης Βενιζέλου ήταν ενδεικτική του βαρύτατου κλίματος που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ. Τα περισσότερα στελέχη δεν έκρυψαν την αγωνία τους ακόμη και για τον ρόλο του κόμματος μέσα στην κυβέρνηση, ζητώντας από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει με ποιο στόχο το ΠΑΣΟΚ θα στηρίζει επιλογές που όχι μόνον αφίστανται των προεκλογικών του δεσμεύσεών του, αλλά ακόμη και του μετεκλογικής συμφωνίας για να σχηματισθεί κυβέρνηση, ενώ του «υπενθύμισαν» πόσο πλήρωσε το κόμμα την αμφισημία του να ψηφίζει μέτρα που δεν πιστεύει με την πρόσφατη εκλογική του πανωλεθρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή