Θετικά μηνύματα από Μέρκελ – Ολάντ

Θετικά μηνύματα από Μέρκελ – Ολάντ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο απόηχος των επαφών του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είναι θετικός, με μια διάθεση αλληλεγγύης να αρχίζει να γίνεται αισθητή μεταξύ Ελλάδας και των ισχυρών της Ευρωζώνης. Ομως, κατέστη σαφές ότι όλα θα εξαρτηθούν από την τελική αξιολόγηση της τρόικας, που αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.

Οι συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο υποδεικνύουν μια αποκατάσταση του δυσμενούς κλίματος που προϋπήρχε λόγω της μεγάλης απόκλισης της Ελλάδας από τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα. Η Γερμανίδα καγκελάριος παρέμεινε αμετάκλητη ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα. Τόνισε δε ότι δεν μπορεί το Βερολίνο να διατυπώσει πρώιμες εκτιμήσεις, αλλά θα αναμένει απτά στοιχεία από την έκθεση της τρόικας. Ωστόσο, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι «δικό μου αίτημα είναι να προσέχουν όλοι τα λόγια τους. Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για τη μείωση του χρέους της» είπε, στέλνοντας μήνυμα σε μέλη της κυβέρνησης που κινδυνολογούν με σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτή η επικριτική στάση της κ. Μέρκελ, ουσιαστικά, στόχευε τον ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, Αλεξάντερ Νόμπριντ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι «η Ελλάδα δεν θα είναι μέλος της Ευρωζώνης το 2013».

Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ διατυπώνονται σε μια ευαίσθητη πολιτική συγκυρία για την ίδια και την κυβέρνησή της, εν όψει των εκλογών το φθινόπωρο του 2013. Ερμηνεύτηκαν δε ως μια κίνηση συμπαράστασης στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς είχε υπογραμμίσει την περασμένη εβδομάδα ότι τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ιδιαίτερα όταν διατυπώνονται διά στόματος αξιωματούχων, απομακρύνουν τους επενδυτές από τη χώρα και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την εκτέλεση των όρων του πακέτου διάσωσης.

Ο Φρανσουά Ολάντ εκδήλωσε ένθερμα τη στήριξή του στον κ. Σαμαρά. Χθες, απευθυνόμενος σε μέλη του διπλωματικού σώματος στο Παρίσι, ο κ. Ολάντ είπε ότι αφενός η Ελλάδα θα πρέπει να θωρακίσει την αξιοπιστία της με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και αφετέρου η Ευρώπη θα πρέπει να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα και να τις στηρίξει με αναπτυξιακά μέτρα. Από την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ολάντ είχε απορρίψει προβλέψεις για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Χθες, Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν σε μια στενότερη συνεργασία για τη δημιουργία μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης, ως ένδειξη αλληλεγγύης στην καταπολέμηση της ευρύτερης κρίσης στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή