Κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών

Κρίσιμη σύσκεψη των αρχηγών

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κρισιμότερη φάση του εισέρχεται το κυβερνητικό σχέδιο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και τη δημιουργία συνθηκών για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, καθώς η οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων, που τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω, συνιστά μία σκληρή δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, έχοντας πετύχει μία αισθητή αλλαγή στις σχέσεις του με το Βερολίνο και μία ξεκάθαρη στήριξη από το Παρίσι, αλλά και με νωπό το τελεσίγραφο περί «τελευταίας ευκαιρίας» για την Ελλάδα, μιλάει ανοιχτά για στοίχημα της Αθήνας με τον χρόνο και δηλώνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη διαδικασία ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων ώς τις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup (8 Οκτωβρίου) και τη Σύνοδο Κορυφής των 27 (18 Οκτωβρίου). Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η αγωνία του να κλείσει το πακέτο το δυνατόν νωρίτερα έχει άμεση σχέση και με τις συνολικότερες εξελίξεις στον ευρωπαϊκό νότο, για τις οποίες ενημερώθηκε διεξοδικά από την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ. «Ο ευρωπαϊκός ορίζοντας μαυρίζει. Τα σύννεφα μαζεύονται» σημειώνει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, θέλοντας να δώσει έμφαση στην ανάγκη να μη χαθεί ούτε μία ώρα για τη διασφάλιση εκταμίευσης της δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ, με τα οποία το Μαξίμου προτίθεται να αποπληρώσει οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, να υλοποιήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και να έχει ένα δίχτυ ασφαλείας για τη χώρα, στην περίπτωση που τα δεδομένα αλλάξουν δραματικά, λόγω πιθανής προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης. Αυτό το κλίμα, και κυρίως τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, θα μεταφέρει με λεπτομέρειες αύριο το πρωί στους κυβερνητικούς εταίρους κ. Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, με τους οποίους, αν και επισήμως θα συναντηθεί προκειμένου να τους ενημερώσει διεξοδικά για τις επαφές του σε Βερολίνο και Παρίσι, είναι βέβαιο ότι θα συζητήσει το βαρύ πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ.

Σήμερα, εξάλλου, ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με Μέρκελ και Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι οι επόμενες ημέρες θα δοκιμάσουν τα όρια και τις αντοχές της κυβέρνησής του. Φάνηκε, άλλωστε, από τη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής για τα ειδικά μισθολόγια, όπου το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ και οι υπουργοί Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις επικείμενες περικοπές στα μισθολόγια ιδιαίτερα των ένστολων. Δηλώνει, ωστόσο, σε όλους τους τόνους αποφασισμένος να «τραβήξει μπροστά», όπως λένε οι συνεργάτες του και να ζητήσει κατ’ αρχήν από τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και εν συνεχεία από τους γαλάζιους βουλευτές να στρατευτούν για τη σωτηρία της χώρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει εκπονήσει, μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Λευκωσία, θα έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων, αλλά και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, έτσι ώστε να πετύχει η Αθήνα ένα πρώτο πράσινο φως. Ο τρόπος υπερψήφισης των μέτρων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει την ψήφισή τους σε μία ψηφοφορία στη Βουλή πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και το δεύτερο την ενσωμάτωση των ρυθμίσεων που αφορούν το 2013 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θέλει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε να έχει κλείσει όλα τα μέτωπα, προκειμένου να γίνει ευνοϊκά δεκτό το αίτημα που τότε θα διατυπώσει για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι μέχρι τότε θα έχει γνωστοποιηθεί η έκθεση της τρόικας και θα είναι θετική για την Αθήνα – κάτι που όπως εκτιμά θα δώσει το «εισιτήριο» για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, αλλά και για άλλες διευκολύνσεις στην κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα οι επαφές του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τον Γερμανό και τον Γάλλο ομόλογό του, κ. Σόιμπλε και Μοσκοβισί αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή