Ν.Δ.: αμφίρροπη η εκλογή νέου γραμματέα

Ν.Δ.: αμφίρροπη η εκλογή νέου γραμματέα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασυνήθιστα μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί η αυριανή εκλογή του νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., καθώς πρόκειται για την πρώτη σημαντική εσωκομματική δοκιμασία μετά την εκλογική νίκη του κόμματος, η οποία, εξελίσσεται σε μια εκρηκτική συγκυρία όπου η κυβέρνηση δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για τη διατήρηση της κυβερνητικής και κομματικής συνοχής. Παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι, είναι σαφές ότι για τον πρωθυπουργό έχει σημασία το πρόσωπο που θα εκλεγεί, καθώς θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του εσωκομματικού κλίματος εν όψει της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων.

Μετά ένα μακρύ παρασκήνιο, στην αυριανή εσωκομματική κάλπη θα αναμετρηθούν οι κ. Νικ. Κακλαμάνης και Μαν. Κεφαλογιάννης. Ο πρώτος διεκδικεί τη θέση από την έναρξη της διαδικασίας, ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Αύγουστο και αφού είχε αναβληθεί η ψηφοφορία, λόγω της πληθώρας των ενδιαφερομένων και του ορατού κινδύνου να μετατραπεί η εκλογή του νέου γραμματέα σε εστία εσωτερικής έντασης. Ο κ. Σαμαράς τηρεί στάση ουδετερότητας και έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να πράξουν το ίδιο, πιθανότατα διότι σε καμία από τις δύο βασικές υποψηφιότητες δεν διακρίνει τον σύμμαχο που θα επιθυμούσε στις παρούσες συνθήκες: ο κ. Κακλαμάνης είναι γνωστό ότι είχε έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον κ. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές, εμφανιζόμενος ως θερμός υποστηρικτής της κ. Μπακογιάννη, αν και προερχόμενος από την ΠΟΛΑΝ και ουδέποτε αποκατέστησε πλήρως τις σχέσεις του με τη Συγγρού. Εκφράζει, δε, απόψεις της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» και θεωρείται ότι δύσκολα θα έθετε εαυτόν στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας για στήριξη των επερχόμενων μέτρων. Ο δε κ. Κεφαλογιάννης υπήρξε εκ των 21 που διαγράφηκαν από τη Ν.Δ. λόγω της άρνησής τους να υπογράψουν το β΄ Μνημόνιο και στη συνέχεια επανήλθαν. Κατά τον κ. Κακλαμάνη, ορισμένοι από τους συνεργάτες του προέδρου, όπως ο γραμματέας Οργανωτικού κ. Ζωντανός που έχει δηλώσει δημόσια ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Κεφαλογιάννη, δεν τηρούν την οφειλόμενη ουδετερότητα.

Στις αρχικές σκέψεις του γαλάζιου επιτελείου είχε αποκτήσει προβάδισμα η προοπτική ανάδειξης του Γραμματέα Συνδικαλισμού κ. Φίλ. Ταυρή στη θέση του γραμματέα. Τελικώς, ανέλαβε την ευθύνη του συντονισμού των διαδικασιών για το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος και απέσυρε την υποψηφιότητά του. Το ίδιο και ο νεοεκλεγείς βουλευτής Βοιωτίας κ. Ι. Καράμπελας. Αντίθετα, ο κ. Σ. Λαμπρόπουλος, μέλος νομαρχιακής επιτροπής επιμένει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή