Διπλό μήνυμα από Βενιζέλο προς το Μαξίμου

Διπλό μήνυμα από Βενιζέλο προς το Μαξίμου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στηρίζουμε, αλλά δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ούτε έχουμε αναθέσει σε άλλους την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις και εμείς να παρακολουθούμε παθητικά». Στη φράση αυτή θα μπορούσε να συμπυκνωθεί η χθεσινή ομιλία του Ευ. Βενιζέλου στην Κ.Ο., καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον άσκησε κριτική στον κ. Σαμαρά, («οι σημαντικές διεθνείς επαφές του θα έπρεπε να γίνουν νωρίτερα», είπε), αλλά τον προκάλεσε να συνειδητοποιήσει ότι «δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης που φέρνει τους άλλους εταίρους προ τετελεσμένων εκτιμώντας ότι αυτοί θα ακολουθήσουν από αίσθημα εθνικής ευθύνης». Προειδοποίηση που δεν ήταν άσχετη και με τις προσωπικές επιλογές του κ. Σαμαρά στη στελέχωση σημαντικών θέσεων του Δημοσίου.

Προκειμένου, ωστόσο, να μην του καταλογιστεί ότι απειλεί την κυβερνητική συνοχή, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να μπει σε πολιτική κρίση, υπενθύμισε τη στήριξη που παρείχε στον κ. Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις του, και, έτσι, εμμέσως πλην σαφώς τον κάλεσε να αναλογιστεί τις ευθύνες του έναντι των κομμάτων με τα οποία συγκυβερνά. Ο κ. Βενιζέλος αποπειράθηκε, επίσης, να αμβλύνει την αίσθηση ότι μετέχει a la cart στην κυβέρνηση, κάτι που του καταλογίζουν ακόμη και κορυφαία στελέχη, όπως ο κ. Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος υπογραμμίζεται ότι δεν παρέστη στη συνεδρίαση. «Δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για προσωπικές ψευδο-ομαδοποιήσεις και διαφοροποιήσεις», σχολίασε με μάλλον απαξιωτικό ύφος για όσους τον αμφισβητούν, ενώ απαντώντας εμμέσως και στον κ. Κ. Σκανδαλίδη που ζήτησε νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν αθετηθούν οι μετεκλογικές της δεσμεύσεις είπε ότι «ζητήματα στρατηγικής σημασίας θα τα αποφασίζει η Κ.Ο. του κόμματος».

Στις αναφορές του για τα επικείμενα μέτρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι καίριο ζήτημα είναι η εκπόνηση ενός συνοδευτικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό απουσιάζει, παρά τις διαρκείς δικές του εισηγήσεις. Τη δε ευθύνη για όσα επαχθή μέτρα ανακοινωθούν ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε και πάλι να την επιρρίψει εμμέσως στον κ. Σαμαρά. «Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τη μεσαία τάξη» είπε, τάχθηκε κατά των «οριζόντιων και άδικων περικοπών», αλλά δεν διευκρίνισε αν υπήρχε το περιθώριο στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους αυτές να αποφευχθούν.

Ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε επίσης την πικρία του για τον ρόλο των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των ΜΜΕ εκτιμώντας ότι στηρίζουν τον κ. Σαμαρά. «Κάποτε ήταν βασιλικότεροι του βασιλέως και ξέσκιζαν το ΠΑΣΟΚ όταν έσερνε το κάρο μόνο του», υποστήριξε και η συγκεκριμένη φράση του φωτογράφιζε εμφανώς και τον κ. Κουβέλη… Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε ότι με παρέμβασή του και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης «άδειασε» τον κ. Σκανδαλίδη, λέγοντας ότι η πρότασή του δεν είναι θέση του ΠΑΣΟΚ, ενώ απαντώντας εκείνος επανέλαβε πως δεν θα ψηφίσει οριζόντιες περικοπές που δεν εντάσσονται στη προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης, εμμένοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται εκ νέου ψήφος εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή