Πυρά Σαμαρά κατά του λόμπι της δραχμής

Πυρά Σαμαρά κατά του λόμπι της δραχμής

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «το λόμπι της δραχμής έχασε έναν αποφασιστικό γύρο», ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εγκαινίασε χθες μία νέα περίοδο σκληρής μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του κ. Αλ. Τσίπρα, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί με σφοδρότητα το επόμενο διάστημα.

Στην αντίστροφη μέτρηση για την υπερψήφιση του επώδυνου νέου πακέτου μέτρων, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα είναι πιο βαρύ από ό,τι αρχικώς είχε υπολογιστεί, και ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη σημερινή, κρίσιμη για την κυβερνητική συνοχή, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σαμαράς επιδίωξε ακόμη να εμφυσήσει αίσθημα ελπίδας στους πολίτες, αλλά και να καταρρίψει εμμέσως πλην σαφώς την πρώτη βολή Βενιζέλου εναντίον του, μιλώντας για κοινές αποφάσεις των τριών πολιτικών αρχηγών, τα κόμματα των οποίων συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

«Το καράβι έχει αρχίσει να γυρίζει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε όγκο δουλειάς, γι’ αυτό πρέπει να τρέξουμε και τρέχουμε» είπε ο κ. Σαμαράς στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για τις επαφές του σε Βερολίνο και Παρίσι. Εξερχόμενος, δε, από το Προεδρικό Μέγαρο, και έχοντας στο μεταξύ ενημερωθεί για τις δηλώσεις Βενιζέλου, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «δίνουμε μία μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας, δίνουμε μία μάχη για να έρθει πιο κοντά αυτό που οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αυτής της κυβέρνησης έχουν αποφασίσει να κάνουν και θα κάνουμε, να φέρουμε πιο κοντά την ανάπτυξη».

Στο Μέγαρο Μαξίμου τελούν εν αναμονή της σημερινής συνάντησης του κ. Σαμαρά με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και Χρ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσουν στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα.

Στη χθεσινή, δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε η τελική κατεύθυνση των μέτρων, ενώ συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και η πορεία των εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις κ.ά. Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι, παρά τις αντιδράσεις, τα μέτρα θα γίνουν αποδεκτά από τους πολιτικούς αρχηγούς. Ιδιαίτερα για τα ειδικά μισθολόγια, που αποτελούν ένα από τα μεγάλα αγκάθια, φαίνεται ότι οι πιο ζωηρές αντιδράσεις προβάλλονται από τους γαλάζιους υπουργούς και ιδιαίτερα από τον υπουργό Αμυνας κ. Παν. Παναγιωτόπουλο και δευτερευόντως από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια. Για την υπέρβασή τους, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθούν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, το οικονομικό επιτελείο προκρίνει τις κλιμακωτές μειώσεις, με τις λιγότερες έως μηδανικές στους ένστολους με εργασία σημαντικού βαθμού επικινδυνότητας και τις μεγαλύτερες σε δικαστικούς και ιερείς.

Αλλα αγκάθια συνιστούν η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ, με την οποία διαφωνούν έντονα η ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, και η πρόταση που πήρε τη θέση της εφεδρείας, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως κόκκινη γραμμή από τον κ. Κουβέλη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να θέσει σε διαθεσιμότητα περίπου 40.000, οι οποίοι θα λαμβάνουν μειωμένες αποδοχές για ένα έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή