«Ψαλίδι» σε προνοιακά επιδόματα και επιδόματα ΟΑΕΔ

«Ψαλίδι» σε προνοιακά επιδόματα και επιδόματα ΟΑΕΔ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικές περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, με την εφαρμογή αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων σε αναπηρικά βοηθήματα, καθώς και μειώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες των επιδομάτων ΟΑΕΔ, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Ταυτοχρόνως, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προετοιμάζει ρύθμιση με την οποία θα ισχυροποιεί τον ρόλο του κράτους στη διαμόρφωση των κατώτατων ορίων, περιορίζοντας τη μέχρι πρότινος αποφασιστική παρέμβαση της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων στην τελική μορφή που παίρνει η εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Χθες κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης με τους κοινωνικούς εταίρους και παρά τη διαφωνία της ΓΣΕΕ να συναινέσει σε οποιαδήποτε συμπληρωματική παρέμβαση στην αναδιαμόρφωση των κατώτατων ορίων, ο κ. Βρούτσης ικανοποίησε τη μνημονική δέσμευση για διενέργεια διαλόγου με τις οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Ο υπουργός δήλωσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Κατά τη συνάντηση επήλθε συμφωνία στα θέματα που δεν αφορούν τους μισθούς και ειδικότερα τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων σε επιτροπές που θα εξετάσουν τη διαμόρφωση προγραμμάτων για την απασχόληση των νέων, καθώς και για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της παράνομης απασχόλησης.

Στη συνάντηση ο ΣΕΒ κατέθεσε πρόταση για την προκήρυξη προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους απόφοιτους ΑΕΙ-ΤΕΙ ηλικίας έως 29 ετών και χωρίς προηγούμενη επαγγελματική διαδρομή, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα εξόδου από τη χώρα. Από την πλευρά των εμπόρων, η ΕΣΕΕ ζήτησε την ενεργοποίηση της ρύθμισης με την οποία δημιουργείται αποθεματικό για την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο για το μείζον θέμα των ημερών που αφορά τις νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα δεν έγινε συζήτηση Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι το θέμα έχει φύγει από την αρμοδιότητά του μετά την κατάθεση των σχετικών προτάσεων. Πάντως, στις περικοπές, εκτός από το ψαλίδι στα προνοιακά επιδόματα και την κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει από την 13η και 14η σύνταξη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, περιλαμβάνονται και μέτρα περιορισμού των εποχικών και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Κατ’ αρχάς, ήδη με τον Νόμο 3986/2011, πρoβλέπεται μείωση περίπου κατά 50% στα εποχικά επιδόματα ανεργίας (οικοδόμοι, τουριστικά επαγγέλματα) με τη θέσπιση πλαφόν στις ημέρες ανεργίας που μπορεί να επιδοτηθούν μέσα σε μία τετραετία. Για το 2013 οι μέρες επιδότησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 450 την τελευταία τετραετία, ενώ το 2014 τα εποχικά επιδόματα ανεργίας που συνήθως καλύπτουν ένα 7μηνο κάθε χρόνο δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 400.

Η δεύτερη κατηγορία επιδομάτων που θα υποστεί μείωση αφορά τα 18 ειδικά εποχικά επιδόματα που δίδονται -συμπληρωματικά στο τακτικό επίδομα- άπαξ το έτος σε περίπου 150.000 εργαζόμενους. Πρόκειται για επιδόματα ύψους 587 έως 1.174 ευρώ. Χορηγούνται σε οικοδόμους, δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες κεραμοποιούς, εργάτες στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, τεχνικούς κινηματογράφου, χειριστές εσκαπτικών μηχανημάτων, ταξιθέτες, ταμίες ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου. Το ύψος των επιδομάτων αυτής της κατηγορίας δεν υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Επίσης, δραστική μείωση έως και κατάργηση επέρχεται σε μηνιαία επιδόματα που χορηγούνται σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή