Αγκάθια στη σύσκεψη των αρχηγών

Αγκάθια στη σύσκεψη των αρχηγών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα, θα «κλειδώσει» οριστικά το πακέτο μέτρων, ύψους 11,6 δισ., το οποίο, πάντως, φαίνεται ότι στον κύριο όγκο του έχει αποφασιστεί, πλην ελαχίστων πολιτικά κρίσιμων ζητημάτων που θα αποσαφηνιστούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν σε επικοινωνιακή διαχείριση -την οποία κατανοούν, όπως λένε- τις αποκλίνουσες ερμηνείες που αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ -κυρίως εκ μέρους του κ. Φώτη Κουβέλη- ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι το πακέτο θα κλείσει οριστικά πριν από την έλευση των επικεφαλής της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, παρά τις δυσκολίες στη λύση της εξίσωσης με την οποία είναι αντιμέτωποι οι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτό, άλλωστε, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Αντ. Σαμαράς στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ: ότι, δηλαδή, η μάχη με τον χρόνο είναι καθοριστικής σημασίας στην παρούσα συγκυρία. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή την εισήγηση του κ. Βενιζέλου για το σχέδιο εθνικής στρατηγικής, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση διατύπωση του αιτήματος για επιμήκυνση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση όταν φέρει τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή «να μπορεί να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι αυτό έχει αρχή, μέση και τέλος». Με άλλα λόγια, να έχει διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών για την επιμήκυνση και τους περαιτέρω όρους δανεισμού.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην ανάγκη να δώσει η Αθήνα πρώτα σοβαρά δείγματα γραφής, να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης και στη συνέχεια να ανοίξει τη συζήτηση για παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Πείθουμε για τις προθέσεις μας, πρέπει να πείσουμε και για την αποφασιστικότητά μας» είναι το μήνυμα από το Μαξίμου για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Την ουσία της δίωρης συζήτησης των πολιτικών αρχηγών έδωσε κωδικοποιημένα και με τρόπο τεχνικό ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κατά την έξοδό του από το Μαξίμου. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί και ότι έμειναν να συμφωνηθούν ελάσσονος σημασίας ζητήματα «τεχνικής φύσεως», αν και διευκρίνισε πως η συζήτηση για τα ειδικά μισθολόγια συνεχίζεται. «Οταν έχεις να κόψεις 11,6 δισ., κόβεις από παντού», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Στουρνάρας.

Στην αιχμή του προβληματισμού βρέθηκε η προστασία των μάχιμων με σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας επαγγέλματος και κυρίως των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, των ΥΑΤ, των ΕΜΑΚ, της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος κ.ά. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν οι μειώσεις να είναι οριακές, ενώ πρόσθετα «αγκάθια» είναι οι περικοπές στις συντάξεις και τους ΟΤΑ.

Στο ζήτημα της εφεδρείας, πάντως, το οποίο υπήρξε το προηγούμενο διάστημα ένα από τα «αγκάθια», φαίνεται ότι ο κοινός τόπος βρέθηκε στη λύση της διαθεσιμότητας 35.000 υπαλλήλων που βρίσκονται σε προ-συνταξιοδοτικό στάδιο. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος προς τους συνεργάτες του, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι το πακέτο των μέτρων θα περάσει από τη Βουλή και δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς δεν χωρούν προσωπικές στρατηγικές. Για τον ίδιο, καθοριστικής σημασίας είναι να πειστούν οι πολίτες ότι οι θυσίες τους δεν θα… πέσουν στο πηγάδι, αλλά θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάκαμψης.

Χθες το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ, την οποία ενημέρωσε για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, του τηλεφωνήματος προηγήθηκε «μήνυμα» προς το πρωθυπουργικό γραφείο ότι το κλίμα είναι θετικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή