Αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ

Αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προοπτικές υλοποίησης προγραμμάτων συμπαραγωγής αμυντικών συστημάτων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ συζήτησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με τον γενικό διευθυντή Εξαγωγών Αμυνας και Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ (SIB AT), Shmaya Avieli. Η επίσκεψη του κ. Avieli στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν για διεύρυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες στην Αθήνα, ενώ είναι και προπαρασκευαστική της επίσημης επίσκεψης του κ. Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ το προσεχές διάστημα.

Το φάσμα συμπαραγωγής αμυντικών συστημάτων που συζητείται είναι διευρυμένο. Από ισραηλινής πλευράς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συνεργασία με την ΕΑΒ και την ΕΑΣ, ενώ σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι συζητήσεις για συμπαραγωγή οβίδων για τεθωρακισμένα οχήματα. Με δεδομένες τις σημαντικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, η ελληνική πλευρά επιθυμεί την προώθηση συμπαραγωγών εξοπλισμού ακόμη και για τα μαχητικά αεροσκάφη, που θα βοηθήσουν να διατηρηθεί υψηλή η αποτρεπτική ισχύς, υπό τα νέα οικονομικά δεδομένα.

Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζει η Αθήνα το ενδιαφέρον που εκδηλώνει το Ισραήλ για ενίσχυση της παρουσίας του και της αμυντικής ισχύος του στη θάλασσα. Μια συμφωνία στον ναυπηγοεπισκευαστικό αμυντικό τομέα θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή