Διαφωνία Κουβέλη με τις περικοπές στους ΟΤΑ

Διαφωνία Κουβέλη με τις περικοπές στους ΟΤΑ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματικά αντίθετος στις οριζόντιες περικοπές δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο, ο κ. Φώτης Κουβέλης για «να μη ματώσουν κι άλλο», όπως είπε, «τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα». Στη δήλωσή του άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν θα δεχθεί το διαφαινόμενο ισχυρό κούρεμα των κονδυλίων στους δήμους, τονίζοντας ότι «δεν είναι επιτρεπτό να γίνουν μεγάλες περικοπές, γιατί ιδιαίτερα στην παρούσα πολιτική και κοινωνική στιγμή, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εκείνοι οι οποίοι υποκαθιστούν το απουσιάζον κοινωνικό κράτος».

Στη συζήτηση, ωστόσο, που ακολούθησε στην έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δυσκολεύθηκε να πείσει τους βουλευτές του για τις κάθετες αυτές διαβεβαιώσεις του. Καθώς είχαν προηγηθεί νέες διαρροές για τις επικείμενες οριζόντιες περικοπές, οι κ. Φ. Κουβέλης και Δημ. Χατζησωκράτης (εκπροσωπεί τη ΔΗΜΑΡ στη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών) δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων, οι περισσότερες των οποίων εξέπεμπαν τις έντονες επιφυλάξεις των βουλευτών για το αν μπορούν να ψηφίσουν τις φημολογούμενες αποφάσεις. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι στους κ. Οδυσσέα Βουδούρη και Γιάννη Μιχελογιαννάκη, οι οποίοι από καιρό δεν κρύβουν την άρνησή τους να συναινέσουν σε οριζόντιες περικοπές, χθες προστέθηκε και η κ. Μαρία Γιαννακάκη, η οποία χαρακτήρισε «κουρελόχαρτο την προγραμματική συμφωνία αν επιβεβαιωθούν όλες αυτές οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων». Και κάλεσε ευθέως τον κ. Κουβέλη, «να πούμε τουλάχιστον την αλήθεια στους πολίτες», κρίνοντας προφανώς άστοχες τις επικοινωνιακές διαβεβαιώσεις ότι η ΔΗΜΑΡ δήθεν θα προστατεύσει τους οικονομικά ασθενέστερους.

Κατόπιν τούτων, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Χατζησωκράτης μετέβη στη χθεσινοβραδινή νέα σύσκεψη των τριών κομμάτων αποφασισμένος να αντικρούσει όλες τις φημολογούμενες πληροφορίες που παρέπεμπαν σε οριζόντιες μειώσεις και κυρίως αυτές που θίγουν τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Οπως είπε στην «Κ» συνεργάτης του κ. Κουβέλη, είναι τουλάχιστον υποκρισία να λέμε π.χ. ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις κάτω των 800 ευρώ και την ίδια στιγμή να κόβουμε το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, ενώ ο κ. Χατζησωκράτης επρόκειτο να αντιδράσει και στη φημολογούμενη νέα μείωση της τάξεως του 35% στις ΔΕΚΟ, κυρίως για τους εργαζομένους που έχουν ήδη υποστεί μια αντίστοιχη προ ολίγων μηνών. Κατά τις ίδιες πηγές, η ΔΗΜΑΡ επρόκειτο, μεταξύ άλλων, να κομίσει μια συνολική αντιπρόταση για την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους του Δημοσίου, προκειμένου να αμβλυνθούν οι νέες θυσίες στις συντάξεις.

Κατόπιν τούτων, η οριστική διαμόρφωση και δημοσιοποίηση του πακέτου των μέτρων φαίνεται να προσλαμβάνει καθοριστική σημασία ακόμη και για τη συνοχή της ΔΗΜΑΡ, καθώς δεν ήταν λίγα τα στελέχη της που έλεγαν κατ’ ιδίαν πως όταν ορίζεις κόκκινες γραμμές και αυτές καταπατώνται, πρέπει να είσαι αποφασισμένος και για το επόμενο βήμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή