Δίμηνη περιοδεία του Ευ. Βενιζέλου σε ΗΠΑ – Ευρώπη

Δίμηνη περιοδεία του Ευ. Βενιζέλου σε ΗΠΑ – Ευρώπη

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σκηνικό που θα προκύψει μετά την οριστικοποίηση και ψήφιση των μέτρων μεταφέρει πλέον τη συζήτηση ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει ζήτημα ευθύνης των τραπεζών (στις οποίες θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο τμήμα από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ) για την ενίσχυση της ρευστότητας, ενώ προετοιμάζεται για δίμηνη περιοδεία στην Ευρώπη και την Αμερική με διπλό σκοπό: την απεμπλοκή χρηματοδοτικών πακέτων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κυρίως την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ αξιοπιστίας της χώρας και τη σταθεροποίησή της.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προεξοφλεί ότι εκ των πραγμάτων «τα μέτρα θα αφορούν τους περισσότερους». Ωστόσο, συνομιλώντας με στελέχη του επιτελείου του ο κ. Βενιζέλος πρόσθετε ότι «δραματικότερο είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της ανεργίας». Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας με τους συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος επέρριψε την ευθύνη για την συγκράτηση της ανεργίας στις τράπεζες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η περαιτέρω αύξηση της ανεργίας «πρέπει να αποφευχθεί», προσθέτοντας ότι «η ανάγκη για ρευστότητα είναι επιτακτική. Πρέπει να διαφυλάξουμε τις υγιείς επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι εταίροι μας και κυρίως οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας· πρέπει να θυμούνται ότι βρίσκονται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του κράτους. Πρέπει να υπερβούμε γρήγορα τις αγκυλώσεις της ελληνικής και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας». Το σαφές αυτό μήνυμα του κ. Βενιζέλου προς τις τράπεζες περιλαμβάνει παραινέσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα να μην είναι φοβικά, συντηρητικά και διστακτικά, διότι από τα προϊόντα που θα διαθέσουν μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους θα εξαρτηθεί η διατήρηση των επιχειρήσεων που έχουν απομείνει λειτουργικές.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη μετρολογία εντάσσεται και η δίμηνη περιοδεία (ως road show το περιγράφουν στην Ιπποκράτους) σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι διεθνείς επαφές του κ. Βενιζέλου θα αρχίσουν την ερχόμενη Παρασκευή, από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει διάφορα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία την απεμπλοκή των προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ. Οι επόμενοι σταθμοί του κ. Βενιζέλου θα είναι η Γερμανία, όπου αναμένεται να κάνει και στάση στη Φρανκφούρτη για να προχωρήσει σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εν συνεχεία θα μεταβεί στη Γαλλία, καθώς επίσης και στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία με σκοπό τη συζήτηση επί πιθανής κοινής στάσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που η Ελλάδα μοιράζεται με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο.

Ο κ. Βενιζέλος θα ταξιδέψει ώς τις ΗΠΑ και δη στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να μεταβεί στο ΔΝΤ. Στην περιοδεία του κ. Βενιζέλου θα συνδράμουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία απολαμβάνουν εκτίμησης στο εξωτερικό και μπορούν βεβαίως να βοηθήσουν με την ενεργοποίηση των επαφών που διαθέτουν. Αν και στην Ιπποκράτους δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα ονόματα, θεωρείται δεδομένο ότι από μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία δεν μπορεί να λείπει ο κ. Γ. Παπανδρέου υπό την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (και όχι μόνον).

Εως τότε υφίσταται βέβαια και η ανάγκη για τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης, για τη συμφωνία στο τελικό πακέτο μέτρων. Ο κ. Βενιζέλος ευελπιστεί ότι η επόμενη σύσκεψη των αρχηγών θα ειναι και η τελευταία που θα αφορά τη συζήτηση επί των μέτρων του πακέτου των 11,6 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα αποφανθεί τόσο επί της έγκρισης των μέτρων όσο και επί της ανάγκης ή όχι να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Στη ΔΗΜΑΡ

Στην Αγίου Κωνσταντίνου η συζήτηση για τα μέτρα δεν έχει σταματήσει, κυρίως λόγω των δημοσιοποιημένων διαφωνιών επί του πακέτου των μέτρων που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Πλην των, προερχόμενων εκ του ΠΑΣΟΚ, κ. Οδ. Βουδούρη και Ι. Μιχελογιαννάκη, έχει σαφώς υπονοήσει ότι προτίθεται να καταψηφίσει τα μέτρα και ο κ. Π. Μουτσινάς. Από το περιβάλλον του κ. Φ. Κουβέλη επαναλαμβάνεται ότι στη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει καν καταστατική πρόβλεψη για διαγραφές, ως εκ τούτου όποιος διαφωνεί αναλαμβάνει και την όποια ευθύνη για την παραμονή ή όχι στο κόμμα. Προβληματισμός περί του αν υφίσταται νόημα στην ψήφιση ενός πακέτου μέτρων δίχως την πρότερη εξασφάλιση θεσμικών ή κοινωνικών αντίβαρων εκφράζουν επίσης μια σειρά από βουλευτές, όπως οι κ. Ι. Πανούσης, Δ. Αναγνωστάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη και Μαρία Ρεπούση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή