Επικοινωνία Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Στουρνάρα

Επικοινωνία Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Στουρνάρα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα συζήτησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες το βράδυ, μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Αντ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν πως ο κ. Βενιζέλος θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό ότι, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με την τρόικα, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους καθώς και με μέλη της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Υπενθύμιζαν ότι ο κ. Βενιζέλος ήδη άρχισε να κάνει τις δικές του επαφές στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε προ διημέρου.

Ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τις οποίες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πιθανότατα να συζητήσουν εκ νέου τις επόμενες ημέρες, το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στις ενστάσεις του ως προς το εύρος των περικοπών, τον οριζόντιο χαρακτήρα τους, καθώς επίσης και στις «υπερβολικές», όπως λένε, απαιτήσεις για φορολόγηση.

Η οριστικοποίηση της επόμενης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και η επακόλουθη συμφωνία με την τρόικα θα οριοθετήσουν χρονικά και την ημερομηνία συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ο κ. Βενιζέλος εκ προοιμίου γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει σκεπτικισμό.

Στην Ιπποκράτους επιμένουν και επαναλαμβάνουν την ανάγκη να συμπεριληφθεί στο τελικό πακέτο των μέτρων η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, καθώς και η ρητή πρόβλεψη για διάχυση του κόστους των περικοπών και λοιπών πολιτικών δημοσιονομικής φύσης ώς το 2016. Γνωρίζουν, βεβαίως, στην Ιπποκράτους ότι δύσκολα η τρόικα θα δεχθεί να μη ληφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των εισπρακτικών μέτρων εντός του 2013, γι’ αυτό και ζητούν από τον κ. Αντ. Σαμαρά και από τον κ. Γ. Στουρνάρα να πιέσουν για ρητή πρόβλεψη της διάχυσης των περικοπών στην τετραετία.

Η ρήτρα αντικατάστασης

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι η ρήτρα αντικατάστασης είναι μεν εξαιρετικά θετική εξέλιξη, ωστόσο τονίζουν πως θα προτιμούσαν μια πιο δεσμευτική (για τη διάχυση των μέτρων) πρόβλεψη, καθώς ουκ ολίγες φορές η τρόικα έχει αποτύχει στον υπολογισμό κρίσιμων μεγεθών όπως η ύφεση.

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι σε αυτό το συνολικό πακέτο οφείλουν να υπάρχουν αντίβαρα κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω μεγέθυνση της ύφεσης και της ανεργίας. Από την Ιπποκράτους έσπευσαν επίσης, χθες, να υποβαθμίσουν τη χθεσινή κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2013.

Η κ. Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι το προσχέδιο κατατέθηκε «για να τηρηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες», πρακτικά υπενθυμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι ο προϋπολογισμός τελεί υπό την αίρεση της συμφωνίας που θα προκύψει με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή