Αισιοδοξία Κομισιόν, αλλά και παράθυρο για επιμήκυνση

Αισιοδοξία Κομισιόν, αλλά και παράθυρο για επιμήκυνση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας θα ολοκληρωθούν αισίως εντός της ερχόμενης εβδομάδας και ότι, συνεπώς, η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα ληφθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του από το Τόκιο. Την ίδια ώρα ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό τάχθηκε σαφώς υπέρ της παροχής παράτασης στην Ελλάδα και της παραμονής της χώρας μας στην Ευρωζώνη: «H σταθερότητα της Ευρωζώνης περνάει από τη διάσωση της Ελλάδας και πρέπει να της δώσουμε τα μέσα και τον χρόνο να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Εάν χρειαστεί περισσότερο χρόνο, γιατί όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οτι «η συμφωνία είναι κοντά» εκτίμησε, κατά τη διάρκεια του χθεσινού τακτικού μπρίφινγκ των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, ο οποίος, παράλληλα, άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. Μολονότι αρνήθηκε να τοποθετηθεί ευθέως σε σχετική ερώτηση, επικαλούμενος το γεγονός ότι η έκθεση της τρόικας για τη χώρα μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο κ. Ο’ Κόνορ υπενθύμισε με νόημα ότι μόλις πρόσφατα η Ισπανία και η Πορτογαλία πέτυχαν επιμήκυνση στα δικά τους προγράμματα, καθώς είχαν εκπληρώσει τις δικές τους υποχρεώσεις, αλλά οι δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες δεν τους επέτρεψαν να πετύχουν τους στόχους τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το δημοσιονομικό σύμφωνο και τα προγράμματα προσαρμογής είναι ελαστικά, πρόσθεσε, υπονοώντας ότι αν η Ελλάδα τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, αλλά οι στόχοι δεν επιτευχθούν όχι με δική της υπαιτιότητα, τότε θεσμικά δικαιούται να λάβει παράταση.

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, αλλά και την εκτίμηση ότι το ιδανικό σενάριο για τη χώρα μας είναι να μεταρρυθμίσει την οικονομία της εντός της Ζώνης του Ευρώ εξέφρασε και ο Γκιοργκ Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρά τα «ενθαρρυντικά σημάδια» που διέκρινε από την Αθήνα, όμως, ο κ. Ασμουσεν, η ΕΚΤ διαμηνύει ότι σε περίπτωση επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, τα επιπλέον χρήματα που ενδεχομένως να χρειαστούν, δεν μπορούν να προέλθουν από την Φρανκφούρτη.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Μπενουά Κερέ, επίσης μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος τόνισε «εάν οι χώρες της Ε.Ε. συμφωνήσουν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο, θα πρέπει οι ίδιες να δουν πού θα βρουν τα απαιτούμενα χρήματα γι’ αυτό». Οπως έχει μεταδώσει άλλωστε η «Κ», η επικρατούσα άποψη στα ευρωπαϊκά όργανα είναι ότι η Συνθήκη της Λισσαβώνας δεν επιτρέπει στην ΕΚΤ να συναινέσει σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται σαφώς και το ΔΝΤ, χωρίς όμως να υποστεί και το ίδιο απώλειες στα δάνεια που έχει δώσει στη χώρα μας, καθώς αποτελεί, εκ του καταστατικού του, προνομιούχο πιστωτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή