Τι κρύβει η λίστα με τις καταθέσεις στην Ελβετία

Τι κρύβει η λίστα με τις καταθέσεις στην Ελβετία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλιμάκια του ΣΔΟΕ έχει ανατεθεί η έρευνα για τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ από τους οικονομικούς εισαγγελείς που ενεργοποίησαν τη διαδικασία για τον έλεγχο των καταθέσεων σε ελβετική τράπεζα από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ως γνωστόν, η λίστα προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις για τη μη αξιοποίησή της επί διετία και πλέον.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολλές από τις καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC -αυτές συγκροτούν τη λίστα με τους περίπου 2.000 καταθέτες- χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και πάντως δεν πρόκειται για καταθέσεις που έγιναν την τελευταία τριετία της οικονομικής κρίσης. Οι περισσότεροι καταθέτες είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς εμφανώς να υπάρχει ανάμεσα σε αυτά κάποιος πολιτικός εν ενεργεία ή πρώην. Υπάρχουν επίσης και offshore εταιρείες που και εκείνες θα ελεγχθούν. Οι έλεγχοι για τη νομιμότητα των καταθέσεων αυτών, σε ό,τι αφορά τη φορολόγησή τους, βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Η όλη διαδικασία βρίσκεται, για την ακρίβεια, εν αναμονή της αποστολής, από τις γαλλικές αρχές, εκ νέου του ηλεκτρονικού αρχείου, με τους Ελληνες καταθέτες. Και αυτό γιατί οι οικονομικοί εισαγγελείς υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν γίνει αλλοιώσεις στο περιεχόμενο της λίστας και να έχουν στα χέρια τους ηλεκτρονικό αρχείο που είναι διαφορετικό από εκείνο που παραδόθηκε το 2010 στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το αίτημα να σταλεί εκ νέου το ηλεκτρονικό αρχείο, διαβιβάστηκε από τον νυν υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, την περασμένη εβδομάδα, στον Γάλλο ομόλογό του και σύντομα αναμένεται η αποστολή -και πάλι- της λίστας Λαγκάρντ από τις γαλλικές αρχές.

Και ενώ η λίστα έχει μπει πλέον σε τροχιά ελέγχου από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), οι οικονομικοί εισαγγελείς κ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης συνεχίζουν τις έρευνες για τις συνθήκες υπό τις οποίες επί διετία η λίστα δεν αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχου από το ΣΔΟΕ. Στο πλαίσιο αυτό καλούν την επομένη εβδομάδα σε εξηγήσεις τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, δίχως, ωστόσο, προς το παρόν να τους προσάπτουν συγκεκριμένη ποινική συμπεριφορά.

Πάντως μετά τις εξηγήσεις Διώτη – Καπελέρη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς αναμένεται να αποστείλουν τη σχετική δικογραφία στη Βουλή σε ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Συγκεκριμένα η υπόθεση θα αφορά σε τυχόν αναζήτηση ευθυνών για τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, που αναμένεται περί τα μέσα Νοεμβρίου, είναι φυσικό να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις, οι οποίες θα ενταθούν αν τυχόν επιβεβαιωθούν οι υποψίες των οικονομικών εισαγγελέων ότι η λίστα έχει υποστεί αλλοιώσεις. Εννοείται ότι το συμπέρασμα αυτό θα μπορούσε να προκύψει μόνο μετά την αποστολή της από τις γαλλικές αρχές εκ νέου για να γίνει σύγκριση με εκείνη που έχουν τώρα στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές. Και ενώ οι εισαγγελείς ερευνούν τα πάντα σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, η Βουλή με αίτημά της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητεί το πλήρες περιεχόμενο της λίστας για να γνωρίζει ποιοι είναι οι καταθέτες στην ελβετική τράπεζα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που διενεργεί ήδη για το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή