Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες για Παπαντωνίου

Σε προχωρημένο στάδιο οι έρευνες για Παπαντωνίου

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνουν οι δικαστικές αρχές τις έρευνες σε συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα που υπογράφηκαν επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, εστιάζοντας στο πρόσωπο του πρώην υπουργού, που βρίσκεται από καιρό στο επίκεντρο αλλεπάλληλων δικαστικών διαδικασιών. Τελευταία αφορμή αποτέλεσε η πολυσυζητημένη υπόθεση για τη λίστα Λαγκάρντ, όπου περιλαμβάνεται και λογαριασμός της συζύγου του.

Σε στάδιο προχωρημένης δικαστικής έρευνας βρίσκονται πέντε συμβάσεις για εξοπλιστικά, που κόστισαν εκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο και αφορούν την περίοδο της υπουργίας Παπαντωνίου στο Εθνικής Αμυνας. Αφορούν τις συμβάσεις για τα υποβρύχια τύπου 209, την αγορά των ελικοπτέρων «Απάτσι», τις συμβάσεις για τα άρματα Leopard και τις φρεγάτες, όπως και την προμήθεια συστήματος ειδικών ραντάρ. Επίσης, ορισμένες άλλες εξοπλιστικές συμβάσεις, που υπογράφηκαν επί των ημερών του, ερευνώνται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας από τις εισαγγελικές αρχές.

Και ενώ με εντολή της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου προς το ΣΔΟΕ βρίσκεται σε εξέλιξη γενικευμένος έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού (ακίνητα, λογαριασμοί και γενικά περιουσιακά στοιχεία του ιδίου και στενών του συγγενών), η εμπλοκή της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου στη λίστα Λαγκάρντ προσέδωσε νέα ώθηση στις έρευνες για τα περιουσιακά της οικογένειας του πρώην υπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον επίμαχο λογαριασμό της συζύγου του, με ποσό 2,2 εκατ. ευρώ, πέραν του ελέγχου της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το «πόθεν έσχες», διενεργείται και εξονυχιστική έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές. Συγκεκριμένα, τόσο από τους οικονομικούς εισαγγελείς όσο και από τους εισαγγελείς που ερευνούν τις εξοπλιστικές συμβάσεις επί των ημερών Παπαντωνίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης απέστειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το απόσπασμα της λίστας Λαγκάρντ για τον λογαριασμό της συζύγου Παπαντωνίου, προκειμένου να συσχετισθεί με τις έρευνες που διενεργούν για τα εξοπλιστικά. Για το «πόθεν έσχες» των χρημάτων του εν λόγω λογαριασμού, η έρευνα του ειδικού κλιμακίου του ΣΔΟΕ -που ξετινάζει τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ- στρέφεται προς δύο κατευθύνσεις: α) τη διαπίστωση της νομιμότητας ή μη των χρημάτων και β) τον έλεγχο για το αν τα χρήματα αυτά είναι φορολογημένα από το ελληνικό Δημόσιο.

Η δίκη Τσοχατζόπουλου

Κι ενώ ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του βρίσκονται στο επίκεντρο των ελεγκτικών αρχών, ο προκάτοχός του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, που συμπληρώνει περίπου 10 μήνες προσωρινής κράτησης, οδηγείται στο εδώλιο σε λιγότερο από δύο μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική διαδικασία για την υπόθεση του πρώην υπουργού βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για τη δίκη, καθώς είναι θέμα ημερών η κατάθεση της πρότασης του αρμόδιου εισαγγελέα εφετών κ. Καραγιάννη προς το Συμβούλιο των Εφετών, το οποίο και θα δρομολογήσει τη δίκη για τη μεγάλη υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών.

Το αργότερο, ώς το τέλος Φεβρουαρίου, η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό, μέλη της οικογενείας του και στενούς του συνεργάτες αναμένεται να έχει αρχίσει, δίδοντας τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να αποκαλύψει όλες τις πτυχές της υπόθεσης, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και το δικαστικό μας σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες.

Η δίκη Τσοχατζόπουλου, που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεν αποκλείεται να προσθέσει νέα δεδομένα στην υπόθεση, καθώς ο πρώην υπουργός, στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, σε συνέντευξή του στην «Κ» είχε δηλώσει ότι θα «μιλήσει μόνον ενώπιον του φυσικού του δικαστή» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναφερθεί στο ακροατήριο σε γεγονότα και καταστάσεις που ώς σήμερα δεν έχουν αποκαλυφθεί. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσουν στενοί του συνεργάτες που ξέρουν πολλά, όπως ο εξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας, που ελάχιστα έχει αποκαλύψει στο στάδιο της ανάκρισης, όπως εκτιμούν αρμόδιες δικαστικές πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή