Δήμευση περιουσιών για τα κλεμμένα

Δήμευση περιουσιών για τα κλεμμένα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παρούσα συγκυρία, που οι υποθέσεις πολιτικών σκανδάλων, με πρόσφατη εκείνη της λίστας Λαγκάρντ, για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και εκτεταμένης οικονομικής εγκληματικότητας κυριαρχούν στην επικαιρότητα, οι δικαστικές αρχές στρέφουν πλέον όλες τις προσπάθειές τους, εκτός από την ποινική τιμωρία των εμπλεκομένων, στις δεσμεύσεις περιουσιών και λογαριασμών τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποδέχονται και το κοινωνικό αίτημα, που επιτακτικά προβάλλεται για επιστροφή στο Δημόσιο των «κλεμμένων».

Μόνον από τις έρευνες σε συγκεκριμένες υποθέσεις σκανδάλων έχουν δεσμευθεί, μέχρι σήμερα, σε λογαριασμούς και ακίνητα, χρηματικά ποσά που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνον στην υπόθεση της ProtoBank, για την οποία έχουν προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και στενοί του συνεργάτες, οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών στο εξωτερικό ύψους 160 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουν «μπλοκάρει» λογαριασμούς στην Ελλάδα και περιουσιακά στοιχεία, που συνολικά ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες δεσμεύσεις, κυρίως λογαριασμών, έχουν γίνει και στη διερευνόμενη υπόθεση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power. Εκεί τα δεσμευμένα ποσά φτάνουν στα 180 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά είναι επίσης τα ποσά που έχουν δεσμευθεί υπέρ του Δημοσίου στο πλαίσιο των ερευνών -που βρίσκονται σε προχωρημένο ανακριτικό στάδιο- για εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TorM1 και οι συμβάσεις των υποβρυχίων, με δεσμεύσεις περιουσιών και «μπλοκάρισμα» λογαριασμών που φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Εκεί, όμως, όπου τα πράγματα έχουν προχωρήσει με πλήρη και μέχρι κεραίας αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων ή χρημάτων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν υπέρ του Δημοσίου, είναι στην υπόθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι ειδικοί ανακριτές που χειρίστηκαν τη δύσκολη έρευνα, Γαβριήλ Μαλής και Ιω. Σταυρόπουλος, με ειδική πραγματογνωμοσύνη προσδιόρισαν με λεπτομέρειες τι έχει «λαμβάνειν» το Δημόσιο μόλις η δίκη του Ακη ολοκληρωθεί και αφού υπάρξουν καταδίκες.

Συγκεκριμένα, στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου βρέθηκαν σε λογαριασμούς που αποδεδειγμένα συνδέονται με τον ίδιο, 2,2 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα, ενώ τα ακίνητα που ανήκουν στον πρώην υπουργό και σε συγγενικά του πρόσωπα, την πρώην και τη νυν σύζυγό του, όπως και την κόρη του, εκτιμήθηκαν -στη βάση των αντικειμενικών αξιών- σε 15,5 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τον πήχυ των δεσμευμένων υπέρ του Δημοσίου στα 20 εκατ. ευρώ, με χρήματα που επίσης βρέθηκαν σε ελληνικές τράπεζες αλλά και κινητά που έχουν κατασχεθεί. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στους προσωπικούς λογαριασμούς του πρώην υπουργού τα ευρήματα ήταν πενιχρότατα: μόλις 5.000, ενώ η σύζυγός του Βασιλική Σταμάτη διέθετε σε προσωπικό λογαριασμό περί τις 200.000 ευρώ σε προθεσμιακή κατάθεση…

Βεβαίως, τα ποσά αυτά που έχουν δεσμευθεί σε υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος από τις δικαστικές αρχές, για να περιέλθουν στο δημόσιο ταμείο απαιτείται καταδικαστική απόφαση, ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις που δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες. Για παράδειγμα, σε πολλά δεσμευμένα ακίνητα υπάρχουν βάρη, όπως υποθήκες από τραπεζικό δανεισμό που μπορεί να μπλοκάρουν την απόκτησή τους από το Δημόσιο. Πάντως, στις αρμόδιες δικαστικές αρχές έχει γίνει πλέον συνείδηση, ότι πέρα από την ποινική τιμωρία για τους εμπλεκομένους σε οικονομικά σκάνδαλα, όλες οι προσπάθειες κατατείνουν στην επιστροφή των «κλεμμένων».

Ωστόσο, ενώ χρήματα εντοπίζονται στις υποθέσεις των σκανδάλων και περιουσίες δεσμεύονται, το Δημόσιο δεν διαθέτει μηχανισμούς αξιοποίησης των δεσμευμένων χρημάτων ή ακινήτων. Αρμόδιες εισαγγελικές πηγές δήλωναν στην «Κ» ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου τα δεσμευμένα να αξιοποιούνται με άρση εμποδίων και γραφειοκρατικών διαδικασιών, που ουσιαστικά ακυρώνουν τις δικαστικές ενέργειες για να γυρίσουν «πίσω τα κλεμμένα».

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι ώς σήμερα ουσιαστικά δεν υπάρχει συγκροτημένος φορέας διαχείρισης των δεσμευμένων χρημάτων ή ακινήτων, καθώς το Γραφείο Ανάκτησης Δημόσιας Περιουσίας που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΣΔΟΕ δεν είναι στελεχωμένο. Επίσης, νομοθετικές αγκυλώσεις και στρεβλώσεις ακυρώνουν δικαστικές προσπάθειες και στερούν το Δημόσιο από τεράστια χρηματικά ποσά.

Ακόμα και ο πολυσυζητημένος νόμος περί ποινικής συνδιαλλαγής, που δίδει τη δυνατότητα στον οικονομικό εγκληματία και καταχραστή του δημοσίου χρήματος να επιστρέφει τα κλεμμένα για να τύχει ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, ελάχιστα έχει εφαρμοστεί -μόνον και μερικώς στην υπόθεση Λαυρεντιάδη όπου επιστράφηκαν 51 εκατ. ευρώ- ενώ με τις διατάξεις του θα μπορούσε άμεσα το Δημόσιο να εισπράξει και μάλιστα πολλά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή