Δεκτή η τροπολογία για τους ιμάμηδες

Δεκτή η τροπολογία για τους ιμάμηδες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από έντονο παρασκήνιο, με το θέμα να έχει απασχολήσει ακόμα και την προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Παιδείας, κ. Κων. Αρβανιτόπουλος, έκανε τελικά χθες δεκτή τη βουλευτική τροπολογία για τους ιμάμηδες, η οποία και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή. Αρχικά είχε διαφανεί ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να την αποσύρει και να φέρει τις ρυθμίσεις με κάποια άλλη μορφή. Για δεύτερη ημέρα χθες στη Βουλή γύρω από την επίμαχη τροπολογία υπήρξαν έντονες αντεγκλήσεις. Τελικά, η τροπολογία έγινε δεκτή, καθώς, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση προτίμησε να διαχειριστεί τυχόν διαρροές στην ψηφοφορία από ΠΑΣΟΚ -τελικά θα υπερψηφίσει- και ΔΗΜΑΡ, παρά να εμφανιστεί ότι υποχωρεί στην πίεση που φαίνεται να εκπορεύεται από το τουρκικό προξενείο της Θράκης.

Η τροπολογία προβλέπει μισθοδοσία των ιμάμηδων από το ελληνικό κράτος με υπολογισμό συντάξιμων ετών, αλλά και δυνατότητα διδασκαλίας του Κορανίου στα σχολεία. Αποσκοπεί, δε, στη μείωση της επιρροής του τουρκικού προξενείου στους ιμάμηδες και στον περιορισμό των φροντιστηρίων Κορανίου, «Κοράν κουρσού», που λειτουργούν με ενθάρρυνση του προξενείου.

«Δεν υπάρχει πίεση προς την κυβέρνηση για την τροπολογία», ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Θ. Παπαθεοδώρου, απαντώντας στις αιχμές του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι το υπουργείο προετοιμάζει απόσυρση της τροπολογίας «υπό τις απειλές του τουρκικού προξενείου και της ΔΗΜΑΡ». Ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, που είχε απειλήσει με ανεξαρτητοποίηση σε περίπτωση που περάσει η τροπολογία, διατύπωσε για άλλη μια φορά τις ενστάσεις του, ζητώντας απόσυρση της τροπολογίας και προκαλώντας την αντίδραση του κ. Απ. Κακλαμάνη, που του υπενθύμισε ότι «μπορεί να είναι μειονοτικός, αλλά εκπροσωπεί τους Ελληνες πολίτες της Ροδόπης όπου εκλέγεται».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος με την τροπολογία, διότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας θρησκείας με τρόπο μη ορθόδοξο. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα του λέει «ναι» στην τροπολογία «γιατί λέει «όχι» η Τουρκία» και πρόκειται να την υπερψηφίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή