Βαθιά ανάσα πήραν στην Ιπποκράτους

Βαθιά ανάσα πήραν στην Ιπποκράτους

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως νίκη στρατηγικής σημασίας σε κρίσιμο χρονικό σημείο αντιμετωπίζει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος την ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας, και μάλιστα διπλά.

Στελέχη της Ιπποκράτους τόνιζαν ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας ηττήθηκε, κατ’ αρχάς, στην απόπειρα ενοχοποίησης και πολιτικής περιθωριοποίησης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Βενιζέλου, μέσω της πρότασης ψηφοφορίας που κατέθεσε για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Περιγράφουν ως παροιμιωδώς αμήχανη την ομιλία του κ. Τσίπρα, που έμοιαζε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σαν να έχει προετοιμαστεί πριν ακόμα την πρόταση του κ. Βενιζέλου να διεξαχθεί ψηφοφορία σε τέσσερις κάλπες, όπερ και εγένετο. Κυρίως, όμως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε στο ηθικό πεδίο. Και τούτο, διότι δεν έδωσε ουδεμία πειστική απάντηση σε όσα υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος στη δευτερολογία του, για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κατάστρωση, όπως λένε στην Ιπποκράτους, του σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης. Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου θεωρούν αδιανόητο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στη θεμελιώδη κατηγορία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί κατασκευής ενός δημόσιου λόγου, ο οποίος είχε σκοπό την καλλιέργεια εμφυλιακού κλίματος, καθώς επίσης και για την πολύ χλιαρή αντίδραση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κλήθηκε να μιλήσει για την εμπλοκή στην υπόθεση του δημοσιογράφου κ. Κ. Βαξεβάνη. Στην Ιπποκράτους θεωρούν πως η τακτική του κ. Τσίπρα «ξεγύμνωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θεμελιώδη στρατηγική του: Οτι, δηλαδή, αποτελεί μια λύση από τα αριστερά, σε μια δεξιά οικονομική πολιτική. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχασε τη δυνατότητα να αυτοαποκαλείται προοδευτικός, καθώς συνδύασε τακτικές οι οποίες, αφενός, θυμίζουν τις χειρότερες στιγμές του δικομματισμού, αφετέρου, παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Πέμπτης ανοίγει στην Ιπποκράτους δύο παράλληλες συζητήσεις: η πρώτη αφορά τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση. Η δεύτερη τοποθετείται στο πλαίσιο της γενικότερης αναζήτησης ενδοκομματικών ισορροπιών, ενόψει μάλιστα του συνεδρίου. Ως προς τη σχέση με την κυβέρνηση, γίνεται σαφές ότι η αδιαμφισβήτητη στήριξη που παρείχαν στελέχη της Ν.Δ. στον κ. Βενιζέλο, καθιστά την πορεία του ΠΑΣΟΚ παράλληλη, αν όχι ταυτόσημη, με την επιτυχία της τρικομματικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σύντομη δήλωση που έκανε ο κ. Βενιζέλος μόλις 12 ώρες μετά την περάτωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για τη στροφή της προσοχής στο κυβερνητικό έργο.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση αφορά πλέον τη δυνατότητα κεφαλαιοποίησης της νίκης την οποία κατήγαγε ο κ. Βενιζέλος πριν από λίγα 24ωρα. Καταρχήν ο κ. Βενιζέλος ισχυροποιεί τη θέση του έναντι όσων εξέφραζαν την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της Αριστεράς, έπρεπε να αντιμετωπιστεί λιγότερο επιθετικά. Τόσο διότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την τακτική λεηλασίας του ΠΑΣΟΚ, όσο κι επειδή η Ιπποκράτους φάνηκε να αποκομίζει σοβαρά πολιτικά κέρδη διά της αντιπαραθέσεως με την Κουμουνδούρου. Ως θετικό παράπλευρο κέρδος στην Ιπποκράτους θεωρούν το γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα (με την εξαίρεση της κ. Θεοδώρας Τζάκρη) πειθάρχησε στη γραμμή που αποφασίστηκε. Τη γραμμή αυτή ακολούθησαν και οι κ. Κ. Σκανδαλίδης, Ι. Κουτσούκος και Μιχ. Κασσής, οι οποίοι δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να επανενταχθούν στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Εξίσου θετική για την κομματική συνοχή εξέλιξη αντιμετωπίζεται και η απόλυτη σύμπλευση των κ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου καθ’ όλη την περίοδο από την έλευση της λίστας Λαγκάρντ στην Ελλάδα, προ ενός μήνα, μέχρι και σήμερα. Τις τελευταίες εβδομάδες ομαλοποιήθηκαν και οι σχέσεις μεταξύ των κ. Βενιζέλου και Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στήριξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τόσο στις κλειστές συζητήσεις της Κ.Ο. όσο και εντός της Βουλής. Την ίδια στιγμή, και ο κ. Βενιζέλος κάλυψε απολύτως τον κ. Χρυσοχοΐδη για τις επικρίσεις που δέχθηκε από ορισμένους περί τον κ. Ιω. Διώτη, ο οποίος όπως είναι γνωστό υπήρξε επιλογή του πρώην υπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή