Στήριξη κοινωνικών προγραμμάτων από ΟΤΑ

Στήριξη κοινωνικών προγραμμάτων από ΟΤΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατηθήκαμε όρθιοι, τώρα είναι ανάγκη να στηρίξουμε την κοινωνία και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη. Αυτό είναι το μήνυμα που εξήχθη από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης πραγματοποίησε έναν γενικότερο απολογισμό στο έργο του υπουργείου, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα στην επτάμηνη δράση ήταν να μείνουν όρθιοι οι δήμοι, που βρίσκονταν στην κόψη του ξυραφιού. Τους 72 έφταναν οι δήμοι που απειλούνταν με κατάρρευση, τα κοινωνικά δίκτυα –τόσο τα δικά τους όσο και του συνόλου– κινδύνευαν, ενώ η κοινωνία τα είχε μεγάλη ανάγκη. Το ΥΠΕΣ, αναφέρθηκε, ήταν το πρώτο υπουργείο που τακτοποίησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Για την από δω και πέρα πορεία, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε κυρίως σε δύο άξονες: αφενός, την περαιτέρω στήριξη της κοινωνικής παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι, αφετέρου, τη συμβολή των δήμων στην ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον του και την υποστήριξη και για τους δύο τομείς.

Οσον αφορά τις κοινωνικές υποδομές των δήμων, ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για τη συνέχιση της στήριξης των βρεφονηπιακών σταθμών και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Στην αναπτυξιακή πλευρά, ο υπουργός παρέθεσε συγκεκριμένες σκέψεις για προώθηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Υπογράμμισε την αναπτυξιακή συμβολή που μπορεί να έχει το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνάντηση, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών παρουσίασε επίσης προτάσεις γύρω από θεσμικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα παρεμβάσεις για τον έλεγχο του «πολιτικού χρήματος» (διαφάνεια, ύψος κομματικής χρηματοδότησης κ.λπ.), καθώς και για τη θέσπιση της ψήφου των ομογενών. Πρόκειται για θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, αλλά ο ακριβής χαρακτήρας και ο χρόνος των κυβερνητικών παρεμβάσεων αποτελούν συνάρτηση της θέσης και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Εξάλλου, ορισμένα απ’ αυτά εντάσσονται και στην προοπτική της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή