Αναζητείται γραμμή άμυνας έναντι της τρόικας

Αναζητείται γραμμή άμυνας έναντι της τρόικας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπους αντιμετώπισης της ισχυρής πίεσης που ασκεί η τρόικα για ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο αναζητεί η κυβέρνηση. Στο Μνημόνιο γίνεται μνεία για κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων εντός του 2013, εκ των οποίων σημαντικό τμήμα θα απολυθεί και, πλέον, Μαξίμου και υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης προετοιμάζονται για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να μη χρειαστεί να δεσμευθεί για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν ή, σε διαφορετική περίπτωση, θα επιμείνει ότι το κύριο μέρος των αποχωρήσεων θα προέρχεται από «επίορκους», αδικαιολογήτως απόντες, όσους κατέθεσαν πλαστά δικαιολογητικά, καθώς και από όσους βρίσκονται σε μακρά άδεια για λόγους υγείας. Αλλωστε, όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, ουδεμία απόλυση προβλέπεται το 2013 και οι όποιες αποχωρήσεις θα γίνουν μετά τη 12μηνη εφεδρεία ή όταν οι υπάλληλοι κριθούν από τα πειθαρχικά.

Για να μπορέσει, ωστόσο, να γίνει αποδεκτή η ελληνική θέση θα πρέπει η τρόικα (σ.σ. και ιδίως το ΔΝΤ που εμφανίζεται ως το πλέον σκληρό) να πεισθεί ότι το πρόγραμμα κινητικότητας βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων. Το ζήτημα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Αντ. Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου (Αντ. Μανιτάκης, Μαν. Βολουδάκης) όπου έπεσε, για άλλη μία φορά στο τραπέζι, το ζήτημα της υπογραφής μνημονίων συνεργασίας μεταξύ αφενός του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αφετέρου των υπόλοιπων υπουργείων ως προς τους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν, ενώ η πλευρά Μανιτάκη επέμεινε, εκ νέου, ότι όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις αυτές δεν οφείλονται μόνον ή αποκλειστικά στο «επισπεύδον» υπουργείο, φέροντας ως παράδειγμα το ζήτημα των πειθαρχικών συμβουλίων.

Μαξίμου και υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης συνέπεσαν χθες στη διαδικασία, ωστόσο εξακολουθούν όπως φαίνεται να διαφωνούν στην κατάληξη αυτής. Ο κ. Μανιτάκης εμμένει ότι τελικά μέσω διαπραγμάτευσης θα αποφευχθούν πλήρως οι απολύσεις, σε αντίθεση με στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος που τις θεωρούν αναπόφευκτες και για τον λόγο της μη σύμπτωσης των κενών θέσεων με τα προσόντα των 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή