Πάλι σε γαλάζιο μετερίζι η Βόζεμπεργκ

Πάλι σε γαλάζιο μετερίζι η Βόζεμπεργκ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σχολή Εμπορικού Ναυτικού όλοι το ήξεραν: ο καθηγητής δεν αστειεύεται. Μπορεί να φοράει λουλούδι στο πέτο, αλλά στην παράδοση καλύτερα να κρυφτείς παρά να πεις μάθημα. Ο κ. Κυριάκος ήταν απόγονος των Βαυαρών του Οθωνα, εξαιρετικά αυστηρός. Πού να φανταζόταν τι του μέλλεται; Την πρώτη χρονιά στο Πανεπιστήμιο, η κόρη του μπήκε σε οργάνωση αριστεριστών! Εκείνος ψήφιζε «Ναι στον δημοκράτη βασιλιά» και η μικρή γυρνούσε με το ταγάρι της επανάστασης! Ευτυχώς το καπρίτσιο δεν κράτησε πολύ. Κυρίως γιατί, εδώ που τα λέμε, καθόλου δεν της πήγαινε της Ελίζας Βόζεμπεργκ το ταγάρι…

Την ιστορία μπορεί να επιβεβαιώσει και ο Κ. Καραμανλής, αν αποφασίσει να ξαναμιλήσει ποτέ. Οχι μόνον ήταν συμφοιτητής της νεαρής Ελίζας στη Νομική, αλλά οι δυο τους γεννήθηκαν ίδια μέρα, ίδια ώρα και ίδια χρονιά: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου του 1956. Είναι η ύψιστη απόδειξη πως τα ζώδια αποτελούν τεράστια απάτη. Σε αντίθεση με τον Κ. Καραμανλή, η μικρή Ελίζα ήταν διαόλου (μεταξωτή) κάλτσα. Στα 14 της τούμπαρε τον πατέρα της και χώθηκε στο καστ της ταινίας «Η Ρένα είναι οφσάιντ» μαζί με τον Αθηνόδωρο Προύσαλη. Τα πρωινά πήγαινε κι έλεγε ψέματα στους συμμαθητές της στο 6ο Λύκειο Κυψέλης πως δήθεν «σήμερα έχουμε εκδρομή!». Οι καθηγητές έβγαιναν απ’ τις άδειες τάξεις έξαλλοι. «Πάλι έφυγε η Βόζεμπεργκ;». Οι φωνές ακούγονταν ώς τη Φωκίωνος Νέγρη.

Οπως ακριβώς η φωνή του Κ. Καραμανλή πρέπει να ακούστηκε ώς τη Ρηγίλλης όταν η Ελίζα έφυγε για «εκδρομή» με το κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου. Στην πρώτη της συνέντευξη ως εκπρόσωπος Τύπου του ΚΕΠ ρωτήθηκε: «Είστε ακόμα στη Ν.Δ.;». «Ναι», απάντησε ξέγνοιαστα. «Εχω ακόμη την κάρτα της Ν.Δ. Αλλά αυτό, ξέρετε, δεν σημαίνει τίποτα, γιατί εγώ αγωνίζομαι στον δικό μου χώρο, τον δικηγορικό!». Η κάρτα ξανάρχισε να σημαίνει κάτι με το που ο Δ. Αβραμόπουλος είδε το γκλάμουρ της Ελίζας να ξεφτίζει. Την αποφράδα ημέρα που ο Δ. Αβραμόπουλος έπαυσε το ΚΕΠ, η εκπρόσωπος Τύπου ήταν στο δικηγορικό της γραφείο και συνέτασσε ένα συμβόλαιο. Χωρίς καν να ξέρει πως το κόμμα της κατεβάζει ρολά.

Και τότε, όπως και τώρα που την στρατολόγησε στο αντιμνημονιακό αντάρτικο ο Κώστας Μαρκόπουλος ως νέα «Λέγκω» της πλατείας Κολωνακίου, η Ελίζα Βόζεμπεργκ κατέφυγε στη δικηγορία. Γιατί όπως έλεγε το 2001, «για μένα ήταν και θα είναι πηγή βιοπορισμού η δικηγορία. Ποιος είπε πως μια γυναίκα του σήμερα μπορεί να αντλεί οικονομικά οφέλη από τον σύζυγο;». Αλλο αν το 2010 που βρέθηκε να δηλώνει ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ, περίπου όσο κάνει το μαντίλι Hermes της, τα περί αυτονομίας των γυναικών χάθηκαν μες στα γρυλίσματα των εφοριακών. «Ο άνδρας μου είναι εργοστασιάρχης!», αναδιπλώθηκε τότε η κ. Βόζεμπεργκ. «Θα μπορούσα και στο Σεν Μόριτζ να πήγαινα διακοπές!». Το οποίο, πάντως, στη γαλάζια αξιολογική κλίμακα δεν απέχει πολύ από το γραφείο Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.

Ηταν γραφτό

Και έτσι, αυτή την εβδομάδα που επέστρεψε η κ. Βόζεμπεργκ στο κόμμα, ο Γ. Σουφλιάς και ο Ν. Καραχάλιος συνέπεσαν σε ένα εστιατόριο, σαν να ήταν γραφτό να ζήσουν μαζί το δράμα των επιγόνων τους. Ο πρώτος ως «πρώην» του Πολιτικού Σχεδιασμού, έλαβε από τον δεύτερο, τον «τέως» του Πολιτικού Σχεδιασμού, ένα χαρτάκι που έγραφε ποιος είναι ο νέος στο παλιό τους πόστο. Αν ο Γ. Σουφλιάς άκουγε το όνομα, μπορεί και να νόμιζε πως φταίει το αυτί του. Κι έτσι το γραπτό ήταν πιο ταιριαστό. Αλλωστε, στα γραπτά η κ. Βόζεμπεργκ είχε πάντα μεγάλη επιτυχία. Θυμηθείτε πως λίγο καιρό πριν αναλάβει τον Πολιτικό Σχεδιασμό, σχεδίασε γραπτώς την πολιτική εξόντωση του Γ. Παπανδρέου μέσω twitter. Και έγραψε: «Ο Γιώργος ως τι δίνει συνέντευξη στο Bloomberg; Ως Νέρων που επιχαίρει για τ’ αποκαΐδια της Τροίας; Ελεος πια!». Οπως ήταν λογικό, ακολούθησαν απαντήσεις όπως «το ’40 οι Γερμανοί τορπίλισαν την Ελλη Λαμπέτη», «η Φιλική Εταιρεία δεν έχει αποδώσει ΦΠΑ απ’ το 1821» και «η Βόζεμπεργκ έγινε υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.». Αλλα, μια στιγμή! Αυτό το τελευταίο δεν είναι καθόλου αστείο. Αυτό συνέβη πράγματι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή