Ολοι εναντίον του Ολι Ρεν για την οικονομική πολιτική

Ολοι εναντίον του Ολι Ρεν για την οικονομική πολιτική

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, τη συνεχιζόμενη ύφεση και τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, που έφτασε στο 11,9% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η Eurostat, η οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να αλλάξει το προσεχές διάστημα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το Συμβούλιο, δηλαδή τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. «Τα χρέη και τα ελλείμματα αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη δεν την υποβοηθούν» δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Η επιμονή στην περιοριστική πολιτική έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όπως διεφάνη τόσο από το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε ολόκληρη την ήπειρο, όσο και από το μπαράζ επιθέσεων που δέχεται ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν. Στο μπλογκ που διατηρεί στην ιστοσελίδα των New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν επιτίθεται συχνά με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του κ. Ρεν, χαρακτηρίζοντάς τον ουσιαστικά άσχετο περί τα οικονομικά και αρνητή της πραγματικότητας. Επίθεση εναντίον του αντιπροέδρου της Επιτροπής εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα και η εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη την άποψη 10 επιφανών οικονομολόγων, εκ των οποίων οι οκτώ άσκησαν δριμύτατη κριτική στον κ. Ρεν. Υπενθυμίζεται ότι οι τόνοι ανέβηκαν από το προηγούμενο Eurogroup, όπου ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του «λάθους του ΔΝΤ», στον υπολογισμό των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, διεκδικώντας εμμέσως διόρθωση των όρων του Μνημονίου. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Ρεν, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε στην πρωτοφανή κίνηση να στείλει επιστολή στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η όλη συζήτηση περί λάθους στους πολλαπλασιαστές είναι επιζήμια για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

«Η επιστολή αυτή ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Φάνηκε σαν να ήθελε να καταστείλει την ακαδημαϊκή συζήτηση», λέει στην «Κ» ο Γκούντραμ Γουλφ, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες. Κατά τ’ άλλα όμως, τονίζει ο κ. Γουλφ, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποφασίζει ούτε ποιες χώρες θα κάνουν αναδιάρθρωση, ούτε πόσα λεφτά θα πάρει η κάθε χώρα από τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Απλώς υλοποιεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Συμβούλιο. Δεδομένων των συνθηκών, η Κομισιόν έχει κάνει καλή δουλειά», προσθέτει. Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Γουλφ θεωρεί ότι για την Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γίνει αναδιάρθρωση από την αρχή του Προγράμματος, αλλά και πάλι, δεν είναι απόφαση που θα μπορούσε να έχει πάρει ο κ. Ρεν. Ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο της ανάκαμψης όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ενίσχυση της ζήτησης στη Γερμανία, μέσω της αύξησης των μισθών, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό και η Κομισιόν δεν έχει ζητήσει με ένταση, ως όφειλε.

Ανάλογη άποψη έχει και η Μέγκαν Γκριν, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία Maverick Intelligence: «Δεν νομίζω ότι η θέση του κ. Ρεν επί του θέματος των πολλαπλασιαστών είναι τόσο στεγνή, όπως την παρουσιάζει ο Κρούγκμαν», λέει στην «Κ» και προσθέτει: «Μιλήσαμε σε συνέδριο με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και τον άκουσα να υπογραμμίζει την ανάγκη να μοιραστούν το βάρος της προσαρμογής και οι ισχυρότερες χώρες της Ευρωζώνης. Το επιχείρημά του δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη του Νότου». Προς επίρρωσιν των λεγομένων της Γκριν, ο Ρεν διεμήνυσε σε ομιλία του ότι «μολονότι δεν είμαι σίγουρος ότι ο Κέινς θα ήταν κεϊνσιανός σήμερα, εγώ είμαι οπαδός του Κέινς». Περιττό να αναφερθεί τι έγινε στο twitter…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή