Κρίσιμες συζητήσεις σε δύο μέτωπα και μετά η… δόση

Κρίσιμες συζητήσεις σε δύο μέτωπα και μετά η… δόση

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην απόφαση για την καταβολή της δόσης του Μαρτίου, εξαιτίας των επιπλοκών που προκλήθηκαν τις τελευταίες ώρες στο θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε την έγκριση της δόσης από το Euro Working Group (τους συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που προετοιμάζουν τα Eurogroup) προς το τέλος Μαρτίου. Ωστόσο, η Αθήνα δεν είναι πλέον βέβαιη ότι η απόφαση θα ληφθεί τώρα και δεν θα χρειαστεί ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο (στο Eurogroup) και σε τεχνοκρατικό (με την τρόικα), ο οποίος είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να ληφθεί η απόφαση για τη δόση του Μαρτίου μαζί με την επόμενη, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα και την επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Κρίσιμες για τις εξελίξεις θα είναι συζητήσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας σήμερα και με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης, αύριο στο Eurogroup. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει για την τρόικα το θέμα (μαζί με την αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού είναι τα βασικά θέματα αυτής της αποστολής), είναι πως τη Δευτέρα οι επικεφαλής της θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Α. Μανιτάκη.

Η υποχρέωση για απολύσεις είναι σαφές ότι υπάρχει στο Μνημόνιο. «Για την επίτευξη ενός πιο λιτού και πιο αποτελεσματικού κράτους, έχουμε ξεκινήσει μια ενδελεχή αξιολόγηση των διοικητικών δομών και του προσωπικού. Θα συνδυάσουμε αυτήν την αξιολόγηση με κινητικότητα, μειώσεις προσωπικού και μείωση στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πειθαρχικές διαδικασίες και υποχρεωτικές απολύσεις. Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το προσωπικό του δημοσίου τομέα κατά 150.000 μέχρι το 2015 σε σχέση με τα επίπεδα του 2010», αναφέρεται στο κείμενο του Μνημονίου. Επίσης, σε άλλο σημείο του κειμένου καθίσταται σαφές ότι ένα μέρος των υπαλλήλων που θα τεθεί έως το τέλος του 2013 σε διαθεσιμότητα, θα απολυθεί. «Ο στόχος μας είναι να τοποθετηθούν 27.000 εργαζόμενοι (σ.σ. περιλαμβάνονται και οι 2.000 που βγήκαν σε διαθεσιμότητα το 2012) σε αυτό το πρόγραμμα (κινητικότητας) μέχρι το τέλος του 2013. Αν δεν μπορέσουν να βρουν μια νέα θέση στον δημόσιο τομέα, θα χρειαστεί να μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Για τη διευκόλυνση της ανανέωσης του εργατικού δυναμικού του δημοσίου τομέα, αναμένουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών που μπαίνουν σε αυτό το πρόγραμμα τελικά να μεταβούν στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μέσω υποχρεωτικών αποχωρήσεων».

Ωστόσο, το κείμενο του Μνημονίου έχει άλλες ασάφειες που επέτρεπαν στην Αθήνα να ελπίζει ότι θα αγόραζε χρόνο. Συγκεκριμένα το Μνημόνιο ανέφερε ότι οι 27.000 υπάλληλοι θα προέκυπταν μετά την αναδιοργάνωση και τα νέα οργανογράμματα προσωπικού των υπουργείων. «Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2013, τα σχέδια στελέχωσης για τα κύρια υπουργεία θα έχουν ολοκληρωθεί, και αυτά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εντοπιστούν περιττές θέσεις και υπάλληλοι και σε αυτή τη βάση θα καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014». Προφανώς μόνο από τα υπουργεία δεν μπορούν να προκύψουν 27.000 διαθεσιμότητες, αφού το σύνολο του διοικητικού προσωπικού τους είναι κάτι λιγότερο από 60.000 (δεν υπολογίζονται εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί). Εύλογα, η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση σε όλο το δημόσιο τομέα και μετά να προσδιοριστούν οι 25.000 διαθεσιμότητες που απομένουν. Το αίτημα είναι λογικό, η Κομισιόν αναγνώριζε το πρόβλημα και υπήρχαν βάσιμες προσδοκίες ότι η απαίτηση για απολύσεις θα παραπεμπόταν στο μέλλον για προφανείς τεχνικούς λόγους. Απέμενε να συμφωνήσει και το ΔΝΤ. Ωστόσο, η δήλωση του κ. Κουβέλη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 18 Φεβρουαρίου άλλαξε τα δεδομένα. Στη δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, η Ευρωζώνη διείδε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε καμία απόλυση. Οτι η επίκληση των προβλημάτων και των ασαφειών του Μνημονίου είναι απλώς μια παρελκυστική τακτική. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να αντιδράσουν.

Επανέρχεται το ταμπού της μονιμότητας

Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει την Ευρωζώνη να μην επιμείνει στο να καθοριστούν τώρα τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές αποχωρήσεις. Πέραν του ότι και τεχνικά είναι αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, θα επικαλεστούν επίσης και το γεγονός ότι ο αριθμός των υπαλλήλων μειώνεται με τέτοιο ρυθμό, ώστε δεν χρειάζονται απολύσεις για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος για τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. Το μνημόνιο προβλέπει ότι έως το 2015 θα πρέπει να έχει μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχει η τρόικα και παρουσιάζει η «Κ», στο τέλος του 2012 οι απασχολούμενοι στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανέρχονταν σε 644.317, από 724.389 την 1/1/2010, ήταν δηλαδή κατά 80.072 λιγότεροι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητής Μεταρρύθμισης, με τον ρυθμό αυτό ο στόχος των 150.000 θα υπερκαλυφθεί, χωρίς απολύσεις.

Ωστόσο, η τρόικα έχει διαφορετική προσέγγιση. Μπορεί να αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά η επιμονή της υπερβαίνει την πίεση για επίτευξη των ποσοτικών στόχων (εξάλλου οι υπολογισμοί της ελληνικής πλευράς είναι αυτή τη φορά πολύ καλύτερα τεκμηριωμένοι σε σχέση με το παρελθόν). Η τρόικα θέλει μάλλον να σπάσει το ταμπού της μονιμότητας στο Δημόσιο. Το ερώτημα είναι εάν θα επιμείνει έστω κι αν το διακύβευμα είναι η σταθερότητα της κυβέρνησης συνεργασίας και η κοινωνική έκρηξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή