Στο Ιόνιο εστιάστηκαν οι έρευνες της PGS για υδρογονάνθρακες

Στο Ιόνιο εστιάστηκαν οι έρευνες της PGS για υδρογονάνθρακες

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ιόνιο πέλαγος πραγματοποίησε τα πιο πυκνά σεισμικά το νορβηγικό πλοίο Nordic Explorer της PGS που μόλις ολοκλήρωσε την έρευνα στις ελληνικές θάλασσες. Η εταιρεία, που εκτιμάται ότι δαπάνησε για την έρευνα 20 εκατ. ευρώ, αναμένει να αποσβέσει αλλά και να βγάλει κέρδος από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες. Ετσι, η PGS σε συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να επικεντρώσει τις έρευνες σε περιοχές του Ιονίου όπου υπήρχαν από παλιά ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου και τα ΕΛΠΕ είχαν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια 55.000 χιλιόμετρα σεισμικά στο Ιόνιο με μέσα παλιάς τεχνολογίας και με αραιά σεισμικά σε βαθιά νερά, με αποτελέσματα όμως ιδιαίτερα χρήσιμα. Από το Ιόνιο πέλαγος, εξάλλου, η χώρα μας έχει ήδη εισπράξει τα πρώτα χρήματα από τα πετρέλαια. Στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου έχει κατατεθεί το ποσό των 700.000 ευρώ από εταιρείες που αγόρασαν τα παλιότερα κρατικά δεδομένα που με σύστημα οργάνωσε ομάδα του ΥΠΕΚΑ για τις τρεις περιοχές: Πατραϊκό Κόλπο, Ιωάννινα, Κατάκολο που προσφέρονται για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σύμφωνα και με τις παλιές έρευνες παρουσιάζει το βορειοδυτικό Ιόνιο και γι’ αυτό το ερευνητικό πλοίο της PGS πραγματοποίησε τα πιο πυκνά σεισμικά σε συγκεκριμένους στόχους στην περιοχή βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Ο γεωλόγος πετρελαίων Κώστας Νικολάου και πρώην τεχνικός διευθυντής στα ΕΛΠΕ εξηγεί ότι η περιοχή αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι συνδέεται γεωλογικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου της Αδριατικής πλατφόρμας. Στην ίδια ζώνη οι Ιταλοί στην Αδριατική έχουν βρει, από τη δεκαετία του ’70, κοιτάσματα πετρελαίου που κάποτε έφταναν να δίνουν στη γειτονική χώρα μέχρι και 30.000 βαρέλια την ημέρα. «Γνωρίζουμε από παλιά πως υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή μεγάλοι στόχοι, όπως η δομή Αχιλλέας και η δομή Πύρρος που έχουν εντοπιστεί και είναι ενεργά πετρελαϊκά συστήματα, τα οποία η PGS μπορεί να πουλήσει πιο εύκολα», μας εξηγεί. Να σημειωθεί ότι η έρευνα στα ανοιχτά της Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε χωρίς να προκληθούν επεισόδια με τη γειτονική Αλβανία, παρόλο που η συμφωνία με την Ελλάδα για ΑΟΖ δεν έχει επικυρωθεί.

Στο κεντρικό Ιόνιο, στο Κατάκολο της Ηλείας, οι μπουρμπουλήθρες από αέρια που ανεβαίνουν στην επιφάνεια είναι γνωστές στους ψαράδες της περιοχής και μπορεί να τις δει κανείς και μέσα στο λιμάνι. Το 1981, η ΔΕΠ είχε πραγματοποιήσει γεώτρηση σε βάθος 2.800 μέτρων στο δυτικό Κατάκολο και είχε βρεθεί κοίτασμα. Σήμερα, η PGS πραγματοποίησε έρευνα σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Τη δεκαετία του 1980, η ΔΕΠ είχε παραχωρήσει το κοίτασμα σε ξένη εταιρεία για να το αξιοποιήσει, αλλά η εταιρεία εξαγοράστηκε και οι νέοι ιδιοκτήτες θεώρησαν ασύμφορη την επένδυση με τις τότε τιμές του πετρελαίου. Με τις σημερινές υψηλές τιμές το Κατάκολο έχει μπει στη διαδικασία του open door, ανοικτής πρόσκλησης, του ΥΠΕΚΑ και αν όλα προχωρήσουν ομαλά, μπορεί να δούμε γεωτρύπανα στην περιοχή.

Επέκταση της έρευνας

Η αρχική συμφωνία με την PGS όριζε ότι τα σεισμικά θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ακτίνα 8.500 χιλιομέτρων. Στην πορεία, όμως, η μεγάλη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total Group ζήτησε από την PGS, και έλαβε και την έγκριση της Ελλάδας, η έρευνα να επεκταθεί και σε μία νέα ακτίνα στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου σε πολύ βαθιά νερά. Με το πρόσθετο αίτημα της Total, τα σεισμικά δεδομένα κάλυψαν τελικά 12.421 χιλιόμετρα. Το ενδιαφέρον της Total για την περιοχή του Ιονίου είναι σοβαρό και ενθαρρυντικό για την Ελλάδα.

Στα νοτιοδυτικά του Μεσσηνιακού κόλπου, η PGS πραγματοποίησε μόνο πολύ αραιά σεισμικά, τελείως αναγνωριστικά, γιατί η εταιρεία δεν ήθελε να ρισκάρει κάνοντας σεισμικά που δύσκολα θα πουλούσε.

Η PGS στέλνει τώρα τα δεδομένα που έχει συλλέξει στα κεντρικά της ερευνητικά γραφεία, στο Χιούστον της Αμερικής, για επεξεργασία και στη συνέχεια για ερμηνεία στο Λονδίνο ή στο Οσλο. Τα αποτελέσματα της ερμηνείας αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο από τώρα, αλλά η εταιρεία θα ανακοινώνει σταδιακά τα αποτελέσματα. Τα ερμηνευτικά στοιχεία του Ιονίου είναι τα πρώτα που θα ανακοινωθούν νωρίτερα μέσα στον χρόνο με διαδικασία τύπου fast track. Η Ελλάδα θα παραλάβει δωρεάν ένα αντίγραφο της τελικής επεξεργασίας, ενώ η PGS θα μπορεί να πουλήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες το ίδιο αντίγραφο με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. Οσο πιο νωρίς αγοράσουν οι εταιρείες τα δεδομένα, τόσο πιο χαμηλή θα είναι η τιμή που θα τα προσφέρει η PGS. Για την περιοχή του ΒΔ Ιονίου, αναμένεται ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες θα αγοράσουν τα χιλιόμετρα που έχουν γίνει. Σε αυτό το στάδιο της έρευνας, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί αν έχει ήδη γίνει μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή