Απορρίφθηκε ο σχεδιασμός του κ. Μανιτάκη

Απορρίφθηκε ο σχεδιασμός του κ. Μανιτάκη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπαρκές κρίθηκε, ως διαφαίνεται, το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την υλοποίηση της κινητικότητας, καθώς η τρόικα επιμένει στη συγκεκριμενοποίηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο εντός του 2013, κάτι που είναι και προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας και την καταβολή της δόσης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αντ. Μανιτάκη ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την κινητικότητα και την αναδιάρθρωση του Δημοσίου τηρούνται και θα τηρηθούν στο ακέραιο, οι εκπρόσωποι των πιστωτών -δεδομένης της αναξιοπιστίας που παρατηρήθηκε σε χρονοδιαγράμματα κατά τα παρελθόντα έτη- ζητούν μετ’ επιτάσεως από την κυβέρνηση να προσδιορίσει συγκεκριμένα τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν, καθώς και τις υπηρεσίες από τις οποίες θα προέλθουν αυτοί.

Η θέση του υπουργού, όπως έχει διατυπωθεί από τον ίδιο, αλλά και από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, είναι ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα, πέραν των περιπτώσεων που κριθούν επίορκοι ή ανεπαρκείς, καθώς η συρρίκνωση θα επιτευχθεί μέσω της κινητικότητας.

Πηγές του υπουργείου μάλιστα διέψευδαν ότι το θέμα του Δημοσίου αποτελεί βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε αυτή την εικόνα από τις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα τεχνικά κλιμάκια, αλλά και τους εκπροσώπους της τρόικας». Οι ίδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακόμη «ανοιχτά τεχνικά ζητήματα τα οποία έμειναν πίσω», χαρακτηρίζοντάς τα ωστόσο «ήσσονος σημασίας». «Εάν κάποιοι επιθυμούν να εμφανίσουν τον Μανιτάκη ή το Δημόσιο ως υπεύθυνους για την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων, αυτή είναι δική τους επιλογή», έλεγαν χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό της κρισιμότητας του ζητήματος του Δημοσίου στις διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, και για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο, ο κ. Μανιτάκης επισκέφθηκε τον κ. Σαμαρά προκειμένου να του παραδώσει, όπως του ζητήθηκε, αναλυτικό σημείωμα αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί προκειμένου η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Σε ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μανιτάκης φέρεται να παρείχε διαβεβαιώσεις ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών για μείωση του Δημοσίου θα επιτευχθούν από την υλοποίηση του προγράμματος της κινητικότητας, τη μείωση των δομών σε υπουργεία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των φορέων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ώς τα τέλη Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις 700 φορέων, απ’ όπου θα προκύψουν 13.000 υποψήφιοι προς διαθεσιμότητα. Ακριβής αριθμός των διαθεσίμων δεν υπάρχει, ωστόσο εκτιμάται ότι από τις νέες δομές των υπουργείων θα προκύψουν 2.000, από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα 3.500, από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων περί τις 3.300, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από τους επίορκους και όσους κριθούν ανεπαρκείς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT