Σύγκρουση δύο γραμμών στο ΠΑΣΟΚ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξημερώματα της Πέμπτης σε ένα δωμάτιο γεμάτο καπνό, στο γνωστό κτίριο της Ιπποκράτους, ομάδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατέληγε σε έναν κατάλογο 13 ονομάτων για το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο και είχαν προγραμματίσει να παραδώσουν στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στον κατάλογο δεν περιλαμβανόταν ούτε ένα όνομα επιρροής του κ. Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος επρόκειτο να εκλεγεί το μεσημέρι της Πέμπτης νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Η απροθυμία αυτή αποδιδόταν σε στελέχη, όπως οι κ. Π. Κουκουλόπουλος, Στ. Αγγελούδης και Τόνια Αντωνίου, που θεωρούν ότι πιθανή κυριαρχία του κ. Ανδρουλάκη στο Πολιτικό Συμβούλιο θα λειτουργούσε προβληματικά και ανεξέλεγκτα. Τελικά, ύστερα από αρκετές ώρες, διαβουλεύσεις και αρκετές προσθήκες και αφαιρέσεις από τον κατάλογο των 13, ο κ. Βενιζέλος εισήλθε στην αίθουσα όπου συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και ανέγνωσε τις προτάσεις του.

Στο τέλος της ημέρας, εκ των 13 προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος, τρία στελέχη έμειναν εκτός, παραχωρώντας, μάλιστα, τη θέση τους σε ισάριθμους αντάρτες, εκ των οποίων οι δύο ανήκουν στην ομάδα του κ. Ανδρουλάκη. Από τις πλέον ηχηρές αποτυχίες είναι εκείνη της κ. Συλβάνας Ράπτη, η οποία ανήκει στο στενό φιλικό περιβάλλον του κ. Βενιζέλου και κατετάγη τελευταία σε ψήφους, ενώ με δυσκολία κατόρθωσε να εκλεγεί τελευταίος ο κ. Κουκουλόπουλος.

Το αποτέλεσμα εξηγείται αφ’ ενός από την αυξημένη παρουσία στην ΚΠΕ στελεχών που προέρχονται από τη Νεολαία, αλλά και από την πολυδιάσπαση που υπάρχει στο όργανο. Τούτο, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι κυρίαρχος στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι ενδεικτικό ότι το ένα τρίτο των μελών της ψήφισε λευκό, κατά τη διαδικασία ανάδειξής του.

Το αποτέλεσμα της κομματικής ψηφοφορίας λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ρητορικής ανανέωσης του κ. Βενιζέλου και του επιτρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο γραμμές οι οποίες συγκρούστηκαν, αν και προέρχονται από τον ευρύτερο πολιτικό κύκλο του. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μεν επιβάλει την πολιτική γραμμή που ακολουθεί το κόμμα σε σειρά ζητημάτων, όπως η στάση έναντι της κυβέρνησης, αδυνατεί δε, να επιτύχει τα οργανωτικά αποτελέσματα τα οποία επιθυμεί.

Τα νεότερα στελέχη της Ιπποκράτους αποδίδουν την αποτυχία στην «εμμονή», όπως την περιγράφουν, συνεργατών του κ. Βενιζέλου να ελέγξουν κατά τρόπο απόλυτο τα όργανα του κόμματος. Η «παλαιά φρουρά» αποδίδει το αποτέλεσμα στη φιλοδοξία του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν συγκεντρώνει πολλές συμπάθειες μεταξύ των παλαιότερων συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Εχοντας πια αφήσει πίσω τις κομματικές διαδικασίες, ο κ. Βενιζέλος ετοιμάζεται για το επόμενο ερώτημα: Τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ θα εισέλθει στην κυβέρνηση, δεδομένου μάλιστα ότι ο ίδιος έχει προαναγγείλει πως η παρουσία του κόμματος θα είναι αναβαθμισμένη. Οι συζητήσεις για τα πρόσωπα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από την Κ.Ο., βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο ο κ. Βενιζέλος προτάσσει την αναθεώρηση της προγραμματικής συμφωνίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT