Σημείο – τομή στη στρατηγική του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, που προβλέπει πλέον μια σαφώς πιο «διεκδικητική» προσέγγιση έναντι της τρόικας, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων, αποτελεί ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ χωρίς την επίτευξη συμφωνίας. O πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, χθες, είπε ότι «υπάρχει συζήτηση για μια σειρά από θέματα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν χωρίς πρόβλημα, σύντομα.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά πως με δεδομένο ότι η χώρα «μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις» είναι σε θέση να διαπραγματεύεται επί ίσοις όροις με τους δανειστές, ειδικά όταν από τον περασμένο Ιούνιο και μετά η κυβέρνηση έχει εκπέμψει αλλεπάλληλα μηνύματα ότι είναι συνεπής προς τις δεσμεύσεις της. Ετσι, το «αδιέξοδο» στις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν ουσιαστικά αποτέλεσμα ελλιπούς προετοιμασίας της κυβέρνησης ή διαφωνιών σε επιμέρους θέματα. Αντιθέτως, υπήρξε συνειδητή η επιλογή του κ. Σαμαρά να μην υπάρξει «συμφωνία με κάθε κόστος» για την Αθήνα, καθώς ήθελε να καταστήσει σαφές προς την τρόικα ότι εφεξής δεν θα «υπαγορεύει» αποφάσεις, όπως εν πολλοίς συνέβαινε μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η χώρα τελούσε συνεχώς υπό τον φόβο της χρεοκοπίας.
Πάντως, «κλειδί» για να κινηθεί στη συγκεκριμένη κατεύθυνση ο κ. Σαμαράς είναι να επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργεί η ανελαστική στάση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, πίσω από την οποία, εν πολλοίς, οχυρώνεται για τις πιέσεις της η τρόικα. Ομως, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη «πτυχή» μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «παρά τις πιθανές αντιδράσεις». Επί της ουσίας, ο κ. Μανιτάκης θα κληθεί να κινηθεί εντός του πλαισίου όσων έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές ή θα αντικατασταθεί, ενδεχομένως στο πλαίσιο του ευρύτερου ανασχηματισμού που κυοφορείται. Απαντώντας σε ερώτημα περί γενικότερου ανασχηματισμού, χθες, ο κ. Σαμαράς έκλεισε το θέμα σε αυτήν τη φάση, αφήνοντάς το όμως ανοικτό σε δεύτερο χρόνο.
Σε ό,τι αφορά και πάλι το θέμα των συνομιλιών, «αν ο Σαμαράς ήθελε να κλείσει τη συμφωνία την περασμένη Τετάρτη, θα μπορούσε να το είχε κάνει», αναφέρουν πρόσωπα που έχουν γνώση του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται ο πρωθυπουργός. «Εξάλλου, όταν ήταν αναγκαίο, το έπραξε σε πολύ πιο επώδυνα μέτρα και με σαφώς μεγαλύτερο κόστος», προσθέτουν. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός κινήθηκε με συγκεκριμένη στρατηγική ήδη από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν κατέστη σαφές πως οι επικεφαλής της τρόικας όχι μόνον απέρριπταν εύλογα αιτήματα της Αθήνας, όπως η επανεξέταση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά προέβαλλαν και ενστάσεις για μέτρα που θα ενίσχυαν άμεσα τον προϋπολογισμό.
Αναφορικά με το θέμα του φόρου στα ακίνητα, για τη χρήση του 2013, είπε ότι θα είναι μικρότερος και ότι υπό διερεύνηση τελεί το πώς θα καταβληθεί (αν δηλαδή θα γίνει μέσω ΔΕΗ ή όχι).
Ακόμη και η μετάθεση, από την Τρίτη για την Τετάρτη το απόγευμα, της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ ήταν επιλογή του κ. Σαμαρά, ώστε να καταστεί σαφές πως ο ίδιος δίνει τον «ρυθμό» στις διαπραγματεύσεις, λέγεται χαρακτηριστικά.
Βεβαίως, η νέα στρατηγική του πρωθυπουργού είναι σαφώς υψηλότερου ρίσκου έναντι μιας πιο συναινετικής προσέγγισης των απαιτήσεων της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αλλά και στενοί του συνεργάτες, όπως ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, υιοθετούν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να αποφευχθεί η δημουργία εστιών έντασης με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Ομως, άλλοι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως οι κ. Χρ. Λαζαρίδης, Τ. Μπαλτάκος και Γ. Μουρούτης, εκτιμούν πως η κοινωνία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έκρηξη, αλλά και ότι η κυβέρνηση, με δεδομένες τις θέσεις των κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, αλλά και το κλίμα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., δεν έχει τις πολιτικές αντοχές να αποδεχθεί μια συμφωνία, όπως επιχείρησε να την επιβάλει στην τελευταία της επίσκεψη η τρόικα. Εξάλλου, όπως αναφέρεται, υπάρχει χρόνος για περαιτέρω διαπραγμάτευση, ενώ οι αμέσως επόμενες δόσεις θα διατεθούν για χρεολύσια, αφού η χώρα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις εσωτερικές της ανάγκες.