Ελμαρ Μπροκ: Δεν βλέπω σχέδιο Β για την Κύπρο

Ελμαρ Μπροκ: Δεν βλέπω σχέδιο Β για την Κύπρο

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν βλέπει να υπάρχει «σχέδιο Β» για την Κύπρο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ελμαρ Μπροκ. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο κ. Μπροκ ανέφερε ότι η γερμανική πλευρά δεν έχει σκληρύνει τη στάση της έναντι των χωρών που προσφεύγουν σε πρόγραμμα διάσωσης. Υποστήριξε το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, λέγοντας ότι πρέπει να αφορά αυτές άνω των 100.000 ευρώ αλλά και με διαβάθμιση μεταξύ 100.000 και 500.000 ευρώ. «Η καγκελάριος Μέρκελ», σημείωσε, «κατέστησε σαφές ότι οι ολιγάρχες πρέπει να πληρώσουν παραπάνω και όχι οι συνταξιούχοι στην Κύπρο και την Ελλάδα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει «σχέδιο Β» για την Κύπρο, ο κ. Μπροκ απάντησε ότι δεν είναι τόσο αρμόδιος ώστε να έχει δικαίωμα να μιλήσει σχετικά. Ωστόσο, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν βλέπω σχέδιο Β, διότι αν αποτύχει το συγκεκριμένο σχέδιο και οι τράπεζες ξανανοίξουν, τότε θα βρεθούμε όλοι σε καταστροφική θέση, διότι δεν έχουμε πλέον πολύ χρόνο». Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο μετά τον Σεπτέμβριο άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως η Ελλάδα, να χρειαστούν περισσότερα χρήματα, τότε η περίπτωση της Κύπρου και το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων να αποτελέσει προηγούμενο, απάντησε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ισορροπημένη και κατάλληλη σε κάθε περίπτωση.

Την απογοήτευσή του για την απόφαση του Εurogroup και τη στάση των Βρυξελλών έναντι της Κύπρου εξέφρασε, μιλώντας στην εκπομπή, ο νομπελίστας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της νήσου Χριστόφορος Πισσαρίδης. Ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι «δεν βλέπει κανένα οικονομικό λόγο» που να δικαιολογεί την απόφαση, αναγνώρισε ωστόσο ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει «σχέδιο Β που να βοηθούσε την κυπριακή οικονομία βραχυπρόθεσμα». Χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνο, πολύ χειρότερο από το κούρεμα» το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του για την Ε.Ε. «Παρότι ήμουν πάντα μεγάλος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας και της Ευρωζώνης και έχω μιλήσει και για την Ελλάδα πως καλό θα της κάνει να μείνει μέσα στην Ευρωζώνη, βλέπω τώρα ότι οι μικρές χώρες δεν είναι ίσοι εταίροι στην Ευρωζώνη», σημείωσε.

Κατηγορηματικά κατά του «κουρέματος» των καταθέσεων τάχθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ρωσικής Τράπεζας Standard, Σεργκέι Σουβέροφ, χαρακτηρίζοντάς τo «επίθεση στην ιδιοκτησία». Ο κ. Σουβέροφ διαχώρισε τη φορολογία των ακινήτων από εκείνη των καταθέσεων και πρόσθεσε πως δεν θυμάται κανένα περιστατικό φορολόγησης των καταθέσεων. Υπογράμμισε επίσης την έντονη αντίθεση της ρωσικής ηγεσίας και χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η Μόσχα δεν συμμετείχε στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Σε ό,τι αφορά το προφίλ των Ρώσων καταθετών που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε κυπριακές τράπεζες, ανέφερε πως υπάρχουν πολλών ειδών. Ορισμένοι είναι πλούσιοι και επιχειρηματίες που γνώριζαν ότι υπήρχε κίνδυνος στη νήσο και μετέφεραν αλλού τα χρήματά τους. Τέλος, σημείωσε ότι η Ρωσία προτιμά να συνεργάζεται με μία Κύπρο εντός της Ευρωζώνης.

Κριτική Κάρστεν Σνάιντερ

Ο αρμόδιος του SPD για τον προϋπολογισμό Κάρστεν Σνάιντερ ήταν ο πρώτος που ζήτησε να συνδεθεί μία απόφαση για τη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων για το ξέπλυμα χρήματος. Σήμερα ωστόσο ασκεί κριτική στην απόφαση του Eurogroup, εκτιμώντας ότι «θα μας βάλει σε περιπέτειες». «Για μας η εγγύηση των καταθέσεων είναι σημαντική. Αυτό που είπαμε εμείς είναι ότι θα έπρεπε να φορολογηθούν οι καταθέσεις πάνω από το ποσό της εγγύησης -δηλαδή τις 100.000 ευρώ- για να καλυφθούν οι απώλειες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο», τόνισε. Εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει εμπόδιο στο να διορθωθεί αυτό το λάθος» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πληρώσουν και αυτοί που έχουν αγοράσει τραπεζικά ομόλογα, να συμπεριληφθούν δηλαδή και οι μεγαλοομολογιούχοι, οι οποίοι τώρα προστατεύονται».

Ο δημοσιογράφος του Reuters Φέλιξ Σάλμον εξέφρασε και αυτός την έκπληξή του και επισήμανε πως «οι εγγυήσεις καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη έχουν ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω τους. Δεν μπορείς ποτέ πια να είσαι απόλυτα σίγουρος, ακόμη και αν η κυβέρνησή σου εγγυάται ότι τα χρήματά σου είναι ασφαλή, ότι θα μπορέσουν να κρατήσουν αυτή την υπόσχεση». Ασκησε επίσης αυστηρή κριτική στην πολιτική του Βερολίνου, τονίζοντας: «Η απόφαση για την Κύπρο συμβολίζει το γεγονός ότι οι Γερμανοί δεν ήξεραν τι ήθελαν να κάνουν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Θα ήλπιζα να μπορούσα να πω ότι υπήρχε μία πολιτική των Γερμανών ή της ΕΚΤ. Για να υπάρξει αλλαγή έπρεπε να υπάρξει προηγούμενη πολιτική και νέα πολιτική, και η νέα πολιτική να είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Στην πραγματικότητα πάνε κουτσά-στραβά, τα παίρνουν όλα σαν ξεχωριστές περιπτώσεις, όλα τα κάνουν την τελευταία στιγμή, και δεν είχαν ποτέ πολιτική και δεν έχουν ακόμη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT