Καυστικός ο διεθνής Τύπος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καυστικά ήταν τα σχόλια των διεθνών μέσων ενημέρωσης, κυρίως των αγγλοσαξονικών αλλά και μεγάλης μερίδας των γερμανικών, για την απόφαση του Eurogroup. Το πρακτορείο Reuters μίλησε για «σοβαρό λάθος, ικανό να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» και να προλειάνει το έδαφος για μαζικές αποσύρσεις τραπεζικών καταθέσεων όχι μόνον στην Κύπρο, αλλά παντού στην Ευρώπη.

Το κύριο άρθρο των Financial Times είχε τίτλο «Η Ευρώπη ετοιμάζει άλλη μια κακοφτιαγμένη διάσωση» και σημείωνε: «Ακριβώς την ίδια ώρα που η Ευρωζώνη είχε αρχίσει να ξαναβρίσκει τον βηματισμό της, αυτή υποτροπίασε. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όντας αντιμέτωποι με ένα κράτος-μέλος που βυθιζόταν, αντί να ρίξουν στην Κύπρο ένα σωσίβιο, της πέρασαν μια μυλόπετρα γύρω από τον λαιμό. Ανεξάρτητα από τον βαθμό της νομιμότητάς της, αυτή η παραβίαση του πνεύματος της εγγύησης των ευρωπαϊκών καταθέσεων προδίδει ασυγχώρητα εκείνους που έχουν τα περισσότερα να χάσουν και τα λιγότερα για να λογοδοτήσουν. Πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση που αναγκάζει τους φτωχότερους να πληρώσουν προκειμένου να βοηθήσουν τους πλουσιότερους».

Λανθασμένη χαρακτήρισε την απόφαση και η βρετανική επιθεώρηση Economist: «Η απόφαση είναι λάθος για τρεις λόγους. Το πρώτο λάθος είναι ότι αναζωπυρώνει τον κίνδυνο μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Δευτερευόντως προκύπτει θέμα δικαιοσύνης. Υπάρχει διαφωνία ως προς τις αρχές του “κουρέματος” ανασφάλιστων καταθέσεων. Το τρίτο λάθος είναι στρατηγικό. Η συμφωνία της Κύπρου δεν έχει συνοχή με το γενικότερο πλαίσιο της κρίσης», έγραψε.

Την έκπληξή του για την απόφαση εξέφρασε με άρθρο του στους New York Times και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

«Εντάξει, αυτό πραγματικά δεν το περίμενα. Με όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν παρακολουθούσα την Κύπρο. Σε αντάλλαγμα του πακέτου διάσωσης, η Κύπρος καλείται να επιβάλει ένα μεγάλο “κούρεμα” –με άλλα λόγια απώλεια– σε όλες τις καταθέσεις στις τράπεζές της», γράφει και προσθέτει: «Κατά κάποιον τρόπο μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό: η Κύπρος είναι καταφύγιο χρήματος, ιδιαίτερα για τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων επιχειρηματιών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το “κούρεμα” δεν το υφίστανται μόνο οι μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις των ξένων. Το “κούρεμα” στις πιο μικρές καταθέσεις των πολιτών της Κύπρου μπορεί να είναι κάπως ηπιότερο, αλλά παραμένει σημαντικό. Είναι σαν να κρατούν οι Ευρωπαίοι μια επιγραφή από νέον, γραμμένη στα ελληνικά και στα ιταλικά, που να λέει: “Ηρθε η ώρα να ξεκινήσει μια επιδρομή στις τράπεζές σας!”».

«Προπατορικό αμάρτημα»

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt έκανε λόγο για «προπατορικό αμάρτημα», καθώς συμβαίνει αυτό που οι οικονομολόγοι θεωρούσαν ανοσιούργημα μέχρι σήμερα: να συμμετάσχουν οι ίδιοι οι καταθέτες, ακόμα και οι μικροκαταθέτες, στη διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε έντονη πίεση στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να αποδεχθεί το «κούρεμα» καταθέσεων, συνεπικουρούμενος από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Αναστασιάδης αρχικά αντέδρασε και απείλησε με αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις, αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει όταν ο Γιεργκ Ασμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε ότι η Φρανκφούρτη θα σταματούσε τη δανειοδότηση της Λαϊκής Τράπεζας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT