«Σημειώνω την απόφαση της Κυπριακής Βουλής επί της πρότασης της κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις. Επιβεβαιώνω ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να βοηθήσει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και επαναλαμβάνω τη θέση του Eurogroup, όπως διατυπώθηκε στη χθεσινή μου ανακοίνωση». Με αυτή τη λιτή δήλωση, αργά χθες το βράδυ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι παρά την απόφαση της Κυπριακής Βουλής, φλέγον ζητούμενο παραμένει η εξεύρεση 5,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του κυπριακού Μνημονίου. Το πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα επαφίεται στην κυβέρνηση της Λευκωσίας, αν και κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής, τόσο το ΔΝΤ όσο και η γερμανική κυβέρνηση επέμειναν ότι άλλος τρόπος πέραν της παρέμβασης στις καταθέσεις δεν υπάρχει.
Μετά τη χθεσινή αρνητική ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή, η Λευκωσία και η Ευρωζώνη έχουν λίγες ημέρες προθεσμία στη διάθεσή τους μέχρι να βρουν λύση στο αδιέξοδο που προέκυψε. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει την έκτακτη παροχή ρευστότητας από τον μηχανισμό ELA στις κυπριακές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα του νησιού θα καταρρεύσει. «Δεν μπορούμε να δώσουμε λευκή επιταγή μέσω του ELA. Εάν μέσα στις επόμενες ημέρες αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει προοπτική να ξαναγίνουν υγιείς οι κυπριακές τράπεζες, τότε η παροχή ρευστότητας θα σταματήσει», έλεγε στην «Κ» έμπειρος Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας πάντως ότι για να ληφθεί αυτή η απόφαση απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Οι κυπριακές τράπεζες λειτουργούν μόνο χάρη στον ELA. Η συνέχιση όμως της παροχής ρευστότητας εξαρτάται από την υπογραφή συμφωνίας. Αλλιώς, αναρωτιέμαι πώς θα ξανανοίξουν οι τράπεζες. Κάποιος πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους Κυπρίους», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας αργά χθες στη γερμανική τηλεόραση. «Κανείς εκτός από την Κύπρο δεν ευθύνεται για την τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται» κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.
Αντίδραση ΕΚΤ
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός θεσμός που αντέδρασε επισήμως στη χθεσινή ψηφοφορία. Με ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει τα εξής: «Η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη την απόφαση της Κυπριακής Βουλής και είναι σε επαφή με τους εταίρους της τρόικας. Η ΕΚΤ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται, στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων». Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ανάλογη προειδοποίηση δόθηκε και την περασμένη Παρασκευή στον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, κατά τη διάρκεια του Εurogroup. «Η παροχή ρευστότητας από τον ELA είναι προσωρινό μέτρο, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες που λαμβάνουν τη στήριξη θεωρούνται βιώσιμες. Ελλείψει συμφωνίας για την υπαγωγή στον Μηχανισμό Στήριξης, οι κυπριακές τράπεζες δεν θεωρούνται πλέον βιώσιμες. Αρα, ο ELA δεν μπορεί να ρίχνει χρήματα σε μία τρύπα», διαμηνύθηκε στον κ. Σαρρή. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση των σχετικών συζητήσεων «δεν επρόκειτο για απειλή, αλλά για περιγραφή του καταστατικού της ΕΚΤ». Ωστόσο, όπως διεφάνη αργότερα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Σαρρής, η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι υπέστη εκβιασμό την Παρασκευή, υπό την απειλή ενεργειών από την ΕΚΤ που θα έθεταν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Αυτός συνεχίζει να είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα. Οπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», «όσο περισσότερο μένουν κλειστές οι τράπεζες, τόσο πιο δύσκολο είναι να επανέλθουν».