Ακαρπες επαφές Σαρρή στη Μόσχα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των κρίσιμων επαφών του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχ. Σαρρή στη Μόσχα. Το πρόγραμμα των συναντήσεών του περιελάμβανε αυτές με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ και με τον Α΄ αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σουβάλοφ, ο οποίος την ώρα που προσγειωνόταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον Μ. Σαρρή, το βράδυ της Δευτέρας, στη Μόσχα, δήλωνε πως σε περίπτωση «κουρέματος» των καταθέσεων, η Ρωσία θα ωφεληθεί, καθώς θα επαναπατριστούν τα κεφάλαια στις ρωσικές τράπεζες. Ενδεικτική των διαθέσεων της Μόσχας ήταν η δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού κ. Ντ. Μεντβέντεφ, ο οποίος, αν και καταδίκασε το «κούρεμα» των καταθέσεων, επαναλαμβάνοντας πως παραπέμπει σε «σοβιετικού τύπου αποφάσεις», έσπευσε να προσθέσει: «Ελπίζω στο τέλος να υπάρξει μια απόφαση ισορροπημένη, που και θα βοηθήσει την Κύπρο και δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με την Ε.Ε.».

Στο ψυχρό αυτό κλίμα, οι συναντήσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών δεν προμήνυαν κάποια θεαματική εξέλιξη. Η ανωτέρω αίσθηση επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος παραδέχτηκε πως ο πρώτος κύκλος των επαφών του στη ρωσική πρωτεύουσα ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Ο Κύπριος υπουργός κράτησε ανοικτή την πόρτα της ρωσικής σωτηρίας, δηλώνοντας ότι δεν θα επιστρέψει στην Κύπρο εάν στις αποσκευές του δεν θα φέρει έστω μία συμφωνία. Η δήλωσή του μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους: Είτε έχει ενδείξεις προς θετική κατεύθυνση ή απλώς προσπαθεί να προφυλαχθεί από όσους πιθανόν να υποστηρίξουν ότι καλλιέργησε υπέρμετρες προσδοκίες για το ταξίδι του στη Μόσχα.

Παρατεταμένη μυστικοπάθεια

Πέραν των εγγενών δυσχερειών της αποστολής Σαρρή, στο επικοινωνιακό κομμάτι η βαθμολογία που έλαβε η κυπριακή πλευρά είναι αρκετά κάτω από τη βάση. Η παρατεταμένη μυστικοπάθεια που έχει επιλέξει η Λευκωσία, είχε ως αποτέλεσμα για μία ακόμα φορά να αναπτυχθεί ένα μπαράζ φημών, που αποδεικνύεται πως δεν ευσταθούσαν. Μία από αυτές ήθελε τον Μιχ. Σαρρή να γίνεται δεκτός από τον κ. Πούτιν προκειμένου να του διαβιβάσει απόρρητο μήνυμα. Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε πως ουδεμία συνάντηση υπάρχει στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου. Πάντως, το βράδυ της Τρίτης και μετά πολλές προσπάθειες της κυπριακής πλευράς πραγματοποιήθηκε το τηλεφώνημα Αναστασιάδη – Πούτιν. Σε αυτό συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις που αφορούν το τραπεζικό πρόβλημα της Κύπρου. Ωστόσο, προκειμένου ο Κύπριος πρόεδρος να μεταβεί στη Ρωσία, θα πρέπει πρώτα ο κ. Πούτιν να πειστεί πως οι δύο χώρες έχουν κάτι πολύ συγκεκριμένο να κουβεντιάσουν. Αύριο, στις διαβουλεύσεις που θα έχει ο κ. Σαρρής, θα επιχειρήσει να πείσει τη ρωσική πλευρά να αγοράσει τη μία από τις δύο κυπριακές τράπεζες, η οποία αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Για να πει το πολυπόθητο «ναι» η Ρωσία, θα πρέπει η κυπριακή πλευρά να δεχτεί να άρει το τραπεζικό απόρρητο των Ρώσων καταθετών, καθώς όπως έλεγαν οικονομικοί αναλυτές, δεν υπάρχει σοβαρός επενδυτής ο οποίος είναι διατεθειμένος να ρίξει τα χρήματά του σε μια μαύρη σακούλα. Εκτός από αυτό η Ρωσία δεν φαίνεται να λέει «όχι» σε πρόταση για πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αρκεί αυτή να είναι επενδυτικά συμφέρουσα και σαφής. Τέλος, και χθες επανήλθαν τα σενάρια που ήθελαν τη Ρωσία, ως αντάλλαγμα, να μη λέει «όχι» σε μακρόχρονη μίσθωση ναυτικής και αεροπορικής βάσης στην Κύπρο.

Εν τω μεταξύ, στη Μόσχα βρίσκεται από σήμερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, προκειμένου να λάβει μέρος με τον Ρώσο πρωθυπουργό στην προγραμματισμένη συνεδρίαση Ε.Ε. – Ρωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό στις συνομιλίες να εξεταστεί και η κυπριακή οικονομική κρίση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT