Ουρές στα ΑΤΜ, προβλήματα στην προμήθεια προϊόντων

Ουρές στα ΑΤΜ, προβλήματα στην προμήθεια προϊόντων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το Νησί της Αφροδίτης. Ερημιά βασιλεύει στην πολυσύχναστη οδό Λήδρας στη Λευκωσία, όπου μέχρι πρότινος Κύπριοι και ξένοι ψώνιζαν ξέγνοιαστα. Στα εντυπωσιακά ξενοδοχεία στην παραλία της Λάρνακας οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται αν οι Ρώσοι φέτος το καλοκαίρι θα καταλύσουν σε αυτούς. Εκεί που επικρατεί πολυκοσμία είναι στα ΑΤΜ, κυρίως της Λαϊκής Τράπεζας, ειδικά χθες με όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί πριν από τις ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωσή της. «Από το Σάββατο υπάρχει σταθερά μια ουρά 30 – 40 ατόμων», περιγράφει στην «Κ» ο 38χρονος επιχειρηματίας Μιχ. Ολύμπιος, «στις 3 το πρωί, περνώντας έξω από μηχάνημα της Λαϊκής, μέτρησα πάνω από δεκαπέντε άτομα». «Κοσμοσυρροή» επικράτησε και στα σούπερ μάρκετ· «όσοι είχαν μικρά παιδιά έσπευσαν να προμηθευτούν μαζικά γάλατα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως πάνες», αναφέρει η κ. Αλεξία Νησιφόρου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών, Αντρέας Χατζηαδάμου, δήλωσε χθες ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να αδειάσουν τα ράφια αν οι προμηθευτές συνεχίσουν να απαιτούν μετρητά για να αναπληρώνουν τα προϊόντα».

Ανασφάλεια

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, όπως για παράδειγμα από τον Σύνδεσμο Πρατηριούχων, ότι οι συναλλαγές μπορούν να γίνονται με πιστωτικές κάρτες, φαίνεται ότι η αγορά επιστρέφει στις πληρωμές τοις μετρητοίς. Η ανασφάλεια συμβάλλει στη συνωμοσιολογία. «Κάθε μισή ώρα χτυπάει το τηλέφωνο και ακούω κάποιον φίλο εν εξάλλω να μου αναλύει ένα διαφορετικό σενάριο: το τέλος είναι πάντοτε ίδιο και δεν πρόκειται για happy end, η Κύπρος χρεοκοπεί», διηγείται Ελλαδίτισσα, που έχει μετακομίσει προ διετίας στη Λευκωσία. «Δεν είναι λίγοι, δε, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν έχουν λεφτά, γιατί τα “έφαγαν” οι πολιτικοί». Αλλοι εκφράζουν ανησυχία για πιθανό εκτροχιασμό της κατάστασης εξαιτίας της έντασης και της εκτεταμένης οπλοκατοχής στο νησί. Η οργή, που μεταλλάχθηκε σε πανικό, τώρα παίρνει τη μορφή βαθιάς απογοήτευσης. Πολλοί «πόνταραν» στους Ρώσους, στη σωτηρία από το «ξανθό γένος», «προφητεία» που δεν εκπληρώνεται.

Από καιρό μύριζε «μπαρούτι» στο πολύπαθο νησί. Ωστόσο, όλοι ανέμεναν ένα σχέδιο παρόμοιο με της Ελλάδας, που θα περιελάμβανε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. «Τους τελευταίους μήνες είχαμε αναγκαστεί να μειώσουμε το προσωπικό και ξενοικιάσαμε ορισμένους χώρους», σημειώνει ο κ. Ολύμπιος, που δραστηριοποιείται στον χώρο της διασκέδασης. «Μας έχουν ήδη ακυρώσει πέντε συναυλίες και συνέδρια για την επόμενη εβδομάδα», προσθέτει, «είμαι πολύ απαισιόδοξος». Πιο αισιόδοξη η νεαρή Αλεξία. «Προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη και αισιόδοξη, αλλά όσο οι τράπεζες είναι κλειστές και ο κόσμος πανικόβλητος, οι ελπίδες που είχα επενδύσει σε μια λύση από την Ε.Ε. φυλλορροούν», ομολογεί. «Φοβάμαι πολύ ότι η απόρριψη ενός σχεδίου συχνά μας οδηγεί σε επόμενα, με δυσμενέστερους όρους», σημειώνει η Αλεξία· «το έχουμε ξαναζήσει». Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Κύπριοι έχουν μάθει από πάππου προς πάππου να ξαναγεννιούνται μέσα από τις στάχτες τους. «Λέμε χαριτολογώντας ότι εμείς οι Κύπριοι αγαπάμε τον παρά μας, τον οποίο και να τον χάσουμε, μπορούμε να τον επανακτήσουμε».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT