Ποια είναι η «επαγγελματική ταυτότητα» των μελών της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με το «όχι» της περασμένης Τρίτης συγκλόνισαν όχι μόνο το «χρυσοπράσινο φύλλο» της Μεσογείου, αλλά προκάλεσαν εκρηκτικές καταστάσεις σε όλη την Ευρώπη; Με 56 μέλη, παρουσιάζει μια υψηλή συμμετοχή βουλευτών με οικονομικές σπουδές, που ξεπερνούν ακόμα και την «κοινοβουλευτική ομάδα» των δικηγόρων.
Πολλοί από τους Κύπριους βουλευτές, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους επιστήμονες του μικρού νησιωτικού κράτους, είναι σπουδαγμένοι στο εξωτερικό και «ταξιδεμένοι». Το μεγαλύτερο ποσοστό σπούδασε στην Ελλάδα, με τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθεί με οκτώ βουλευτές που πραγματοποίησαν τις σπουδές τους εκεί. Εξι βουλευτές έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ. Ισχυρό είναι το τμήμα όσων έχουν σπουδάσει στην Ανατολική Ευρώπη, κυρίως λόγω βουλευτών του αριστερού ΑΚΕΛ, το οποίο είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Ετσι τουλάχιστον επτά βουλευτές έχουν περάσει από σχολές της Ανατολικής Ευρώπης, εκ των οποίων δύο έχουν σπουδάσει στη Ρωσία.
Οσον αφορά την κομματική σύνθεση ο Δημοκρατικός Συναγερμός (από τον οποίο προέρχεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που εκλέχτηκε πρόσφατα) διαθέτει 20 έδρες, το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού 19, το Δημοκρατικό Κόμμα 8, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ 5, το Ευρωπαϊκό Κόμμα 2, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών μία, ενώ ένας βουλευτής είναι ανεξάρτητος.
Σε μια εξαιρετικά δεινή οικονομική συγκυρία για την Κύπρο και με περίπλοκες οικονομικές αποφάσεις προ των θυρών, η κυπριακή βουλή διαθέτει εννιά βουλευτές με σπουδές στα οικονομικά. Την ομάδα των οικονομολόγων – βουλευτών απαρτίζουν οι: Γεωργιάδης Χάρης (ΔΗΣΥ) οικονομολόγος – διεθνολόγος. Ευαγόρου Σταύρος (ΑΚΕΛ) Οικονομικά με ειδίκευση στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Πράγας. Κατσουρίδης Νίκος (ΑΚΕΛ) Οικονομικά (διδακτορικό δίπλωμα) στη Βουλγαρία στον τομέα σχεδιοποίησης και διοίκησης της εθνικής οικονομίας, αλλά και με ειδίκευση σε θέματα ιδεολογίας και προπαγάνδας! Καυκαλιάς Ανδρέας (ΑΚΕΛ) με σπουδές στη Διοίκηση επιχειρήσεων στο Regional Technical College, Waterford, στην Ιρλανδία. Κουτσού Νίκος (Ευρωπαϊκό Κόμμα) με σπουδές στα Οικονομικά, στις πολιτικές επιστήμες και στα νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και δημόσια διοίκηση και δημόσιο δίκαιο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Λαμάρης Γιάννος (ΑΚΕΛ) Διοίκηση επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ Μαυρίδης Μάριος (ΔΗΣΥ) Καθηγητής οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Νεοφύτου Αβέρωφ (ΔΗΣΥ) Οικονομικά και λογιστική στο New York Institute of Technology των ΗΠΑ. Χριστοφόρου Λευτέρης (ΔΗΣΥ) Οικονομικές επιστήμες και μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η ισχυρή ομάδα των οικονομολόγων υπερτερεί των δικηγόρων – νομικών, που παραδοσιακά πρωτεύει στα κοινοβούλια, αλλά και στην κυπριακή βουλή έχει αρκετά στελέχη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Λ. Ομήρου (ΕΔΕΚ) και τους Γεωργίου Γεώργιο (ΔΗΣΥ), Δαμιανού Αριστο (ΑΚΕΛ), Κωνσταντίνου Κώστα (ΔΗΣΥ), Νικολάου Ιωνά (ΔΗΣΥ), Παπαδόπουλο Νικόλαο (ΔΗΚΟ), Τορναρίτη Νίκο (ΔΗΣΥ).
Στο ίδιο επίπεδο με τους δικηγόρους είναι και οι μηχανικοί με τους Αντωνίου Αντώνη (ΔΗΚΟ), Κυπριανού Ανδρέα (ΔΗΣΥ), Μέση Χρίστο (ΑΚΕΛ), Νικολαΐδη Νίκο (ΕΔΕΚ) Περδίκη Γιώργο (Οικολόγοι) και Συλλούρη Δημήτρη (Ευρωπαϊκό κόμμα).
Οσον αφορά τον χρόνο εκλογής 13 βουλευτές εκλέχτηκαν για πρώτη φορά στις εκλογές του 2011, ενώ άλλοι 13 είχαν πρωτοεκλεγεί το 2006. Ακόμα τρεις εισήλθαν στο μεσοδιάστημα (πιθανές αντικαταστάσεις), με αποτέλεσμα η πλειονότητα των μελών της Κυπριακής Βουλής να έχει μικρό κοινοβουλευτικό παρελθόν.