Ζοφερές προβλέψεις για τις συνέπειες της απόφασης

Ζοφερές προβλέψεις για τις συνέπειες της απόφασης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Το κυπριακό ΑΕΠ θα καταρρεύσει μετά τη συμφωνία του Eurogroup και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα αναστείλει τη λειτουργία της οικονομίας. Το δάνειο από την Ευρωζώνη θα οδηγήσει το χρέος του νησιού σε μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ η λιτότητα και η τραπεζική αναδιάρθρωση που το συνοδεύουν θα προκαλέσουν κοινωνική ένταση. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Κύπρος να καταστεί οικονομία-ζόμπι με ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης». Με αυτά τα μελανά χρώματα περιγράφει τις προοπτικές της Κύπρου η δεξαμενή σκέψης Open Europe, στην πρώτη ανάλυση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση, όλες οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, τη Λαϊκή, ουσιαστικά εξαϋλώνονται. Επιπλέον, οι ανασφάλιστες καταθέσεις (δηλ. άνω των 100.000) στην Τράπεζα Κύπρου, το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, παγώνουν επ’ αόριστον, μέχρι να προσδιοριστεί το «κούρεμα» που θα χρειαστεί να γίνει, ώστε να διαμορφωθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας στο 9%. «Οι Κύπριοι θα βιώσουν μια δύσκολη περίοδο. Είναι αναπόφευκτο. Οι τράπεζες ήταν αφερέγγυες και αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Τόνισε δε ότι «είναι καθήκον της Ε.Ε. να προσφέρει στην Κύπρο βοήθεια άνω των 10 δισ. σε άμεσες ενισχύσεις».

Εκατοντάδες εταιρείες στην Κύπρο βλέπουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα να εξανεμίζονται εν μια νυκτί. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επιβολή περιορισμών στη θεμελιώδη ευρωπαϊκή ελευθερία της κίνησης κεφαλαίων, εγείρει αμφιβολίες για το αν και πότε θα καταφέρει να λειτουργήσει ξανά με στοιχειώδη ομαλότητα η κυπριακή οικονομία. Επίσης, πέρα από τις αναπόφευκτες χρεοκοπίες εταιρειών και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν στον τραπεζικό κλάδο, η Κύπρος χάνει οριστικά και έναν βασικό πυλώνα στήριξης του βιοτικού της επιπέδου. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται ήδη στο 15% και η προσπάθεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα ανάσχεσης της ύφεσης.

Σε ανάλυση που δημοσιεύθηκε χθες στους Financial Times, προβλέπεται ότι η βίαιη διάλυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Κύπρου θα οδηγήσει σε κάθετη πτώση του ΑΕΠ και, επομένως, θα καταστήσει το χρέος του νησιού μη βιώσιμο.

Η ανάλυση, επίσης, προσμετρεί στις ζημίες της κυπριακής κρίσης την αποδυνάμωση της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της Λευκωσίας, την εμπέδωση της άποψης ότι οι καταθέσεις στην Ευρωζώνη δεν είναι πλέον ασφαλείς και τη διάψευση των προσδοκιών ότι η Γερμανία θα συμφωνήσει κάποτε στην αμοιβαιοποίηση των χρεών και των επισφαλειών της Ευρώπης. «Στο μεταξύ, η Κύπρος θα μείνει στις παρυφές της Ζώνης του Ευρώ», τονίζουν οι ερευνητές της Open Europe, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ινστιτούτου Bruegel, η επιβολή περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων θέτει την Κύπρο ουσιαστικά με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης.

Το μόνο θετικό στοιχείο που εντοπίζουν στη συμφωνία της Δευτέρας οι αναλυτές είναι ότι δεν επλήγησαν οι μικρές καταθέσεις και αποφεύχθηκε η άμεση κατάρρευση και έξοδος της Κύπρου από το κοινό νόμισμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT