Με το επιχείρημα ότι η παρουσία της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας στην Αγγλία και τη Ρωσία γίνεται μέσω θυγατρικών τραπεζών, που είναι λειτουργικά ανεξάρτητες και αντλούν ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται, απαντά η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αλλά και στελέχη των ίδιων των τραπεζών, στο ρεπορτάζ του Reuters περί αναλήψεων εκατοντάδων εκατομμυρίων από υποκαταστήματα του εξωτερικού, καθώς και μεταφορές κεφαλαίων όσο οι τράπεζες στην Κύπρο ήταν κλειστές. Οι θυγατρικές των τραπεζών, ως νομικές οντότητες, δεν έχουν καμία σχέση με τη μητρική τους, δεν έχουν κοινή ρευστότητα, ούτε μπορεί ένας πελάτης να μεταφέρει ελεύθερα χρήματα από τη μητρική στη θυγατρική, τονίζουν τα παραπάνω στελέχη και προσθέτουν πως μία τέτοια κίνηση αποτελεί έμβασμα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Reuters, κεφάλαια δόθηκαν σε εταιρείες που έπρεπε να προλάβουν προθεσμίες συμφωνιών για να αποφύγουν τη στάση πληρωμών. Παράλληλα, επιτράπηκαν εμβάσματα για το εμπόριο ανθρωπιστικών προϊόντων, φαρμάκων, καθώς και καυσίμων αεροσκαφών. Ο κ. Κρις Παύλου, μέχρι την περασμένη Παρασκευή αντιπρόεδρος της Λαϊκής, επισήμανε, πάντα σύμφωνα με το Reuters, ότι τα ποσά που αναλήφθηκαν μέσα σε μερικές ημέρες ανέρχονταν σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση του Eurogroup όριζε σαφώς ότι οι καταθέτες εκτός Κύπρου εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους σταθερότητας, όπως είχε ονομαστεί το «κούρεμα». Ωστόσο η Bank of Cyprus UL Limited, η Laiki Bank UK (στην Αγγλία) και η Uniastrum Bank (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία) δεν διέκοψαν τη λειτουργία τους, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τα δίκτυα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι οι τρεις πρώτες είναι θυγατρικές, ενώ στην Ελλάδα η παρουσία των τριών κυπριακών τραπεζών γινόταν μέσω υποκαταστημάτων, με κοινή ρευστότητα με τα κυπριακά δίκτυα.
Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία
Στη Ρωσία και στο Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργούν ως θυγατρικές, αποτελούν δηλαδή χωριστές οντότητες και υπόκεινται στην εποπτεία των κεντρικών τραπεζών στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι οποίες μάλιστα είναι υπεύθυνες για την παροχή ρευστότητας. Μπορούσαν να εκτελέσουν όλες τις συνήθεις τραπεζικές εργασίες τους, να μεταφέρουν χρήματα, ενώ δεν υπήρχαν όρια στις αναλήψεις, εξηγούν τραπεζικά στελέχη.
Αν άνοιγαν τα καταστήματα στην Ελλάδα και υπήρχε bank run, την επιπλέον ρευστότητα θα έπρεπε να παρέχει η κεντρική τράπεζα της Κύπρου και όχι η Τράπεζα της Ελλάδας. Γι αυτό, άλλωστε, παρέμειναν κλειστές, ενώ από χθες, οπότε η ευθύνη πέρασε στις ελληνικές αρχές, άνοιξαν και λειτούργησαν.
«Στις θυγατρικές η ευθύνη ανήκει στη χώρα εγκατάστασης», εξηγεί ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σπύρος Σταυρινάκης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα όσα γράφτηκαν. Στις τράπεζες, πάντως, διά παν ενδεχόμενο έγινε εσωτερική έρευνα, χωρίς να προκύψει κάτι.