Το «κούρεμα» αναμένεται μεγαλύτερο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομαλή επαναλειτουργία των κυπριακών τραπεζών –αν και με περιορισμούς– αποτέλεσε ένα πρώτο καλό νέο μετά ένα δεκαπενθήμερο εντάσεων και αβεβαιότητας. Ωστόσο, η πορεία παραμένει δύσκολη. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναστείλει τη διαγραφή των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και η ανακίνηση –έστω και κοινοβουλευτικά– ζητήματος απομάκρυνσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Παν. Δημητριάδη, δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή. Αγνωστες είναι επίσης οι επιπτώσεις στον καθορισμό του τελικού ύψους του «κουρέματος» στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου μετά την απόφαση του Ανωτ. Δικαστηρίου να αναστείλει τα διατάγματα που επιτρέπουν τη συγχώνευση της Κύπρου με την «καλή» Λαϊκή. Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, η οποία θεωρεί αντισυνταγματική τη διαγραφή των παλαιών μετόχων της Τράπεζας Κύπρου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους. Η Αρχιεπισκοπή κατέχει 11.598.739 μετοχές. Αν τα διατάγματα κριθούν αντισυνταγματικά, θα πρέπει να γίνει νέος υπολογισμός για το «κούρεμα», το οποίο θα ανεβεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 35%. Το ποσοστό θα ανεβεί μετά και τη συμφωνία τρόικας – κυβέρνησης να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» οι καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης, των τοπικών αρχών και των πανεπιστημίων. Επίσης, ύστερα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχει διασφαλιστεί ότι οι καταθέσεις των ταμείων προνοίας αλλά και των ταμείων συντάξεων στη Λαϊκή θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα χρήματα των Ταμείων που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου, διασφαλίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων. Οι εξαιρέσεις αυτές μειώνουν τον όγκο των καταθέσεων που πρέπει να «κουρευτούν» για να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια της «νέας» τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Δημητριάδη, υπάρχει απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας, αλλά οι δύο πλευρές είναι καταδικασμένες να συνεργαστούν, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να παύσει τον διοικητή. Πηγές προσκείμενες στον διοικητή επισήμαναν στην «Κ» ότι ο κ. Δημητριάδης δεν σκοπεύει να παραιτηθεί. Αντίθετα, έχει να εφαρμόσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αποφάσεις του Eurogroup. Χθες, με απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών, δεν συζητήθηκε τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής σχέδιο απόφασης με την οποία καλείται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να κινήσει διαδικασίες απομάκρυνσης του κ. Δημητριάδη.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τον διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Οι όροι εντολής της επιτροπής καλύπτουν όλο το φάσμα των αποφάσεων, των ενεργειών ή παραλείψεων, σε όλα τα επίπεδα. Από τις πολιτικές αποφάσεις ώς τις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και των εποπτικών αρχών και όσων άλλων η επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να ερευνήσει. Θα αναζητηθούν ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT