Κριτική από ΠΑΣΟΚ σε Μαξίμου

Κριτική από ΠΑΣΟΚ σε Μαξίμου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική στη στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει τον Οκτώβριο του 2012 στην εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων, προτού καθοριστούν οι στόχοι του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ασκούν, μέσω non paper, συνεργάτες του κ. Ευ. Βενιζέλου. Δεδομένου του γεγονότος ότι τα έσοδα βρίσκονται εκτός στόχων και η τρόικα επανακάμπτει αναμένοντας τις απαντήσεις της κυβέρνησης σε σειρά θεμάτων, από την Ιπποκράτους υπενθυμίζουν ότι από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο του 2012 υποστήριζε την ανάγκη για καθορισμό των στόχων. Λίγες ημέρες πριν από την εκ νέου συνάντηση των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, από το ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι πρέπει να τεθεί εκ νέου στους δανειστές της χώρας η ανάγκη για πραγματική επιμήκυνση, το λεγόμενο «άπλωμα» των μέτρων στο τέλος της τετραετίας του προγράμματος (2016). Ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων της τρόικας, από την Ιπποκράτους αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν έχουν ενημερωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου για μια σειρά εκκρεμότητες όπως: «Το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το ΕΕΤΗΔΕ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την εκτέλεση του προϋπολογισμού ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες, τις ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Παρά την κριτική, από το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου τονίζεται η άποψη πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει «να συμβάλει ενεργά και δημιουργικά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής», κυρίως μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες θα βοηθούν στην προώθηση του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύουν προτάσεις, όπως εκείνη που αφορά τις ευπαθείς ομάδες ή το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας, το οποίο έχει γίνει αποδεκτό τόσο από τον κ. Σαμαρά όσο και από τον κ. Κουβέλη. Ως προς τη συζήτηση που αφορά πιθανό ανασχηματισμό, οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι προέχει κάθε άλλης πρωτοβουλίας η ανάγκη για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης. Προσθέτουν ότι, στην κατεύθυνση αυτή, είναι επίσης απαραίτητη η συγκρότηση και ανάδειξη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης «που να απαντά στις ανάγκες της συγκυρίας» και θα έχει την ενεργό στήριξη της αντιπολίτευσης, υπονοώντας, βεβαίως, κατά βάση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανησυχία

Στην Ιπποκράτους υφίσταται ανησυχία για την πορεία της κυβέρνησης το τελευταίο τρίμηνο. Προφανώς, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί η συζήτηση και για τα πρόσωπα τα οποία θα επιλεγούν από τον κ. Βενιζέλο προκειμένου να συμμετάσχουν στο υπουργικό συμβούλιο και, όπως περιγράφουν στην Ιπποκράτους, να βοηθήσουν στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί την προσθήκη 6 έως 8 προσώπων στην κυβέρνηση. Ο τελευταίος αυτός αριθμός περιλαμβάνει και δύο νυν μέλη του Υπουργικού, τα οποία ο κ. Βενιζέλος δεν θέλει να μετακινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή