Συνεχείς συσκέψεις υπό τον κ. Σαμαρά για να κλείσουν τα μέτωπα

Συνεχείς συσκέψεις υπό τον κ. Σαμαρά για να κλείσουν τα μέτωπα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης με την τρόικα αναμένει η κυβέρνηση, καθώς το σύνολο των ζητημάτων παραμένει ως εκκρεμότητα στο τραπέζι και, παρά την εργώδη προετοιμασία, δεν αναμένεται να οριστικοποιηθούν πριν από την έλευση των εκπροσώπων της στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη της διαπραγμάτευσης, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιμένουν ότι η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών «δεδομένων των συνθηκών» δεν είναι κακή και, συνεπώς, δεν τίθεται ούτως ή άλλως ζήτημα λήψης νέων μέτρων σε αυτή τη φάση. Ανεξαρτήτως της ενεργοποίησης της ρήτρας αναπλήρωσης, πάντως, τα έσοδα αποτελούν ένα από τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης, μαζί με το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο.

Χθες, ο κ. Σαμαράς προήδρευσε διαδοχικών συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου (αναμένεται να υπάρξουν αρκετές ακόμη μέχρι και την άφιξη της τρόικας) κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια για όλα τα ανοικτά ζητήματα. Αλλωστε, η συζήτηση με την τρόικα θα είναι και πολιτική, καθώς η ελληνική πλευρά θα επικαλεστεί την επιμένουσα ύφεση και τις ανύπαρκτες αντοχές πολιτών και επιχειρήσεων, προκειμένου είτε να προωθήσει θέσεις όπως η ελάφρυνση του ΕΕΤΗΔΕ είτε να αναβάλει την επιβολή ήδη συμφωνηθέντων μέτρων, όπως η εισφορά 2‰ υπέρ ΟΑΕΕ από τις επιχειρήσεις.

«Ολα παραμένουν εκεί που τα είχαμε αφήσει πριν από 20 ημέρες, ανοικτά προς διαπραγμάτευση» σημείωνε προς την «Κ» κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία της ελληνικής πλευράς. Αυτό ισχύει για τα διαρθρωτικά ζητήματα, όπως η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τα δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει ότι η κοινή ρύθμιση για Δημόσιο – Ταμεία που προωθεί η τρόικα δεν εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς δεν βοηθά ώστε παράλληλα με την αποπληρωμή οφειλών να καταβάλλονται ομαλά από επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες και οι τρέχουσες εισφορές τους.

300 εκατ. υπέρ ανέργων

Νωρίτερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε να διατεθούν κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ για δράσεις καταπολέμησης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από το ΕΚΤΠΑ (Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο ΕΚΤ (Κοινωνικό Ταμείο), προκειμένου να υπάρξουν δράσεις ανάσχεσης της ανεργίας, όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτά τα κεφάλαια, προβλέπεται ότι οι νέοι σε ηλικία άνεργοι θα επιδοτηθούν για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, ενώ οι άνω των 55 ετών άνεργοι θα απορροφηθούν σε κοινωνική εργασία, δηλαδή σε έμμισθες θέσεις απασχόλησης σε δήμους, νοσοκομεία, κοινωνικούς φορείς και δομές προστασίας των πολιτών. Πλην του κ. Γ. Στουρνάρα, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Κ. Χατζηδάκης, Γ. Βρούτσης, Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Παναγιωτόπουλος και Κυρ. Βιρβιδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή