Να «διορθώσουν αυτή την κατάσταση προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον όξυνση» καλεί τους Ευρωπαίους και τη Δύση γενικότερα, μέσω της «Κ», ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας της Ρωσίας και πρώην πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράντοφ, ο οποίος υπογραμμίζει με δηκτικό τρόπο τις «υψηλού επιπέδου στρατιωτικές δυνατότητες» της Μόσχας.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις οικονομικές και γεωπολιτικές σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου και Ρωσίας-Δύσης μετά την απόφαση του Eurogroup;
Η κυπριακή οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τις σχέσεις της Ρωσίας τόσο με την Κύπρο όσο και με την Ε.Ε. Αλλά το κυριότερο, και χειρότερο, είναι πως επηρέασε και τη μακροχρόνια συνεργασία μας με τη Λευκωσία στον επενδυτικό τομέα. Πέρα από το τεχνικό και το χρηματοοικονομικό κομμάτι, το επενδυτικό κανάλι της Κύπρου για τη Ρωσία υπήρξε πολύ σημαντικό. Για πολλά χρόνια ήταν στην πρώτη θέση των επενδύσεων που έφταναν στη Ρωσία μέσω ξένων κρατών. Ομως τι λένε: «πως αρκετά κεφάλαια ήταν ρωσικά, τα οποία έφυγαν από τη Ρωσία και μέσω της Κύπρου επέστρεφαν πάλι στη Ρωσία». Εγώ σε αυτό δεν βλέπω κάτι μεμπτό. Το 70% των επενδύσεων που έρχονταν στη Ρωσία μέσω της Κύπρου ήταν ξένες επενδύσεις από τρίτες χώρες. Δεν ήταν ρωσικά κεφάλαια και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τη χώρα μας. Από τη στιγμή που έκλεισε αυτό το κανάλι, πρέπει να εξετάσουμε ποιο άλλο θα λειτουργήσει για τις επενδύσεις προς τη Ρωσία.
Τι θα συμβεί τώρα;
Τα κανάλια στα οποία θα διοχετευτούν αυτά τα κεφάλαια είναι στις βρετανικές αποικίες (Παρθένοι Νήσοι, Νησιά Κέιμαν) και στους αμερικανικών συμφερόντων φορολογικούς παραδείσους. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις ΗΠΑ δεν αρέσει η πολιτική της Ρωσίας και πλέον κρατούν στο χέρι τους το κλειδί των επενδύσεων προς τη Ρωσία. Αυτή η κατάσταση βλάπτει τα συμφέροντά μας.
Τι θα πράξει η Ρωσία;
Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς να την επηρεάσουμε. Η Ε.Ε. έκανε ένα βήμα χωρίς προηγούμενο. Ποτέ δεν είδαμε χώρες που μιλούν για δημοκρατικές αρχές και ελεύθερη οικονομία, να προχωρούν στην αποξένωση κεφαλαίων άλλων κρατών. Αυτή η επανάσταση γίνεται για πρώτη φορά. Παίρνουν τα κεφάλαια που δεν τους ανήκουν. Είναι σημαντική στροφή στη νοοτροπία τους. Ολη αυτή η κατάσταση συνδέεται με τη χρηματοοικονομική, κοινωνική, αλλά και ηθική κρίση που περνάει η Δύση. Γι αυτό προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες οι οποίες αλλάζουν όλη τη μορφή της διεθνούς ζωής και των διεθνών σχέσεων. Αυτή η εικόνα που έχουμε σήμερα μας δείχνει πως είναι διατεθειμένοι προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, μη λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα κανενός. Και είναι συνέχεια της πολιτικής των τελευταίων ετών, η οποία αποτελεί συνέχεια της απόπειρας πολιτικής απορρόφησης όλων των γειτονικών χωρών προς τη Ρωσία, όλων των πρώην εταίρων της Ρωσίας.
Πώς αποτιμάτε την πολιτική αυτή;
Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι γιατί αν αρχίζουν κάποιοι να υπονομεύουν έναν πολιτισμό με μεγάλη ιστορία και ρίζες, αυτός ο πολιτισμός διαθέτει δικλίδες τεχνολογίας και υψηλού επιπέδου δυνατοτήτων στον στρατιωτικό και εξοπλιστικό τομέα. Επομένως, με τις ενέργειές τους βάζουν σε κίνδυνο όλη την ανθρωπότητα. Για αυτό πιστεύω πως όλες οι χώρες με καθαρό μυαλό πρέπει να δουν πώς θα διορθώσουν αυτή την κατάσταση προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον όξυνση. Γιατί οι συνέπειες αυτής της όξυνσης δεν συμφέρουν κανέναν στον σημερινό κόσμο.