Η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank και οι ανακεφαλαιοποιήσεις

Η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank και οι ανακεφαλαιοποιήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόκκινη γραμμή αποτελεί για την κυβέρνηση τυχόν εμπλοκή στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank από την τρόικα. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να προχωρήσουν, καθώς υπάρχουν κρίσιμοι λόγοι που δεν επιτρέπουν καν να ανοίξει τέτοια συζήτηση.

Το θέμα ξεκίνησε ύστερα από πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να εκφράζει προβληματισμούς σχετικά με το project, αν και αρχικά είχε δώσει τη συγκατάθεσή της. Η κυβέρνηση φέρεται να εξηγεί στους εκπροσώπους των δανειστών ότι τέτοια υπαναχώρηση δεν είναι δυνατή και σημειώνει τον ψυχολογικό αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια αναστροφή, στο χρηματιστήριο και όχι μόνο.

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας υπογραμμίζουν επίσης ότι η συγχώνευση έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και έχει παράξει νομικά αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, ενδεχόμενη βίαιη ανατροπή της θα προκαλούσε σοβαρές νομικές διεκδικήσεις από μετόχους των δύο τραπεζών. Υπενθυμίζουν ότι η συγχώνευση και η αύξηση κεφαλαίου έχουν εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες αρχές, αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι ο βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι βασικό επιχείρημα του προβληματισμού της τρόικας είναι ότι ενδεχομένως να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Με την πώληση της Eurobank, εκτιμούν, θα μπορούσαν να βρεθούν, αφού προηγουμένως ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία. Αλλο σημείο προβληματισμού αποτελεί το μέγεθος που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση. Θα είναι ισοδύναμο με το ΑΕΠ της χώρας (170 δισ. ευρώ). Οπως σημειώνουν ένα τόσο μεγάλο σχήμα θα είναι πολύ δύσκολο να πωληθεί στο μέλλον, ενώ αν μείνουν ανεξάρτητες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ενεργότερα στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Το ζήτημα της Εθνικής, αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ελληνική πλευρά προειδοποιεί ότι με την κατάσταση -λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο- να παραμένει εύθραυστη κάθε τέτοια κουβέντα συνιστά κίνδυνο.

Και βεβαίως, το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί όλο αυτό το σκεπτικό προβληματισμού δεν αναδείχθηκε από την τρόικα νωρίτερα. Η συμφωνία για τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank έχει ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο του 2012. Η τρόικα, από την πλευρά της, φέρεται να αναγνωρίζει ότι η ακύρωση της συγχώνευσης θα δημιουργήσει νομικά προβλήματα.

Ανακεφαλαιοποίηση

Εντός της εβδομάδας θα πρέπει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να συγκαλέσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν την αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή στις διοικήσεις των τραπεζών με την οποία ζητεί την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Παράλληλα ζητεί από τις τράπεζες να της γνωστοποιήσουν τη στρατηγική τους για το εάν και πώς θα συγκεντρώσουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής.

Η Τράπεζα της Ελλάδας ζητεί από τις διοικήσεις να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και να κατατεθούν τα ενημερωτικά δελτία των αυξήσεων κεφαλαίου το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου. Εν συνεχεία, θα έχουν περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιουνίου για να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT