Ωρα Προκαταρκτικής για Βενιζέλο και Παπανδρέου

Ωρα Προκαταρκτικής για Βενιζέλο και Παπανδρέου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη προσέρχεται στην προκαταρκτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να καταθέσει, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλος, μετά σχετική συνεννόηση που είχε με τον πρόεδρο της επιτροπής, κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Χθες, με ζητούμενο την αποσαφήνιση ορισμένων αντιφάσεων που εντόπισαν τα μέλη της επιτροπής στις καταθέσεις τους, εξετάσθηκαν κατ’ αντιπαράθεση ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, πρέσβης Κων. Μπίκας, και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Ιω. Διώτης. Εντύπωση προκάλεσε η εκ μέρους τους αναφορά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Παρασκευή, όταν ο κ. Μπίκας τηλεφώνησε στον κ. Διώτη, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενημερωθεί για τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ο τελευταίος προσκόμισε στην επιτροπή την περασμένη εβδομάδα. Οσον αφορά τα σημεία στα οποία εστιάσθηκαν οι ερωτήσεις, το πρώτο ήταν σχετικά με την αναφορά του κ. Διώτη σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι είχε μιλήσει με τον κ. Μπίκα για την αξιοποίηση της λίστας. Ερωτώμενος χθες, ο κ. Διώτης ανέφερε ότι δεν εννοούσε από κοινού έρευνα του ΣΔΟΕ με την ΕΥΠ, καθώς, όπως πρόσθεσε, η ΕΥΠ δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες. Απλώς, ήθελε να πληροφορηθεί από τον κ. Μπίκα την ακριβή διαδικασία έλευσης της λίστας στην Ελλάδα, ώστε να αξιολογήσει κατά πόσον ήταν αξιοποιήσιμη. Ο κ. Μπίκας επιβεβαίωσε ότι αυτό ήταν το περιεχόμενο της επικοινωνίας τους.

Ενα δεύτερο σημείο ήταν η αναφορά του κ. Διώτη στα εν λόγω ηλεκτρονικά μηνύματα ότι ο κ. Μπίκας είχε μιλήσει για το θέμα της λίστας με τον πρωθυπουργό. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ εξέφρασε την πεποίθηση πως ενδεχομένως είχε πει στον κ. Διώτη ότι ο τότε πρωθυπουργός είχε δείξει ενδιαφέρον για τη λίστα και ότι ο ίδιος επιθυμούσε να έχει μια εικόνα για τις εξελίξεις, σε περίπτωση που ετύγχανε να γίνει αναφορά στο θέμα σε μεταξύ τους συνάντηση.

Πολλές ερωτήσεις έγιναν από μέλη της επιτροπής και για την επίμονη αναφορά του κ. Διώτη ότι αποτελούσε εμπεδωμένη πεποίθησή του πως η λίστα έφθασε στην Ελλάδα με σημαντική εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών. «Είχα την αίσθηση ότι η συμμετοχή της ΕΥΠ δεν ήταν απλώς ένα τηλεφώνημα, αλλά μεγαλύτερη και πιο καθοριστική», ανέφερε. Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι δεν του είχε μεταφέρει αυτή την αίσθηση ο κ. Μπίκας, αλλά προερχόταν από αναφορά του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Μπίκας επανέλαβε ότι, πέραν της αρχικής ενημέρωσης περί ύπαρξης της λίστας, ο ίδιος και η ΕΥΠ δεν είχαν καμιά εμπλοκή στην υπόθεση.

Η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο μαρτύρων έγινε μετ’ εμποδίων. Ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε λεκτικούς διαξιφισμούς, κυρίως με την κ. Κωνσταντοπούλου, ως προς τη διαδικασία και τον τρόπο που γίνεται η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, η οποία, όπως ανέφερε, δεν είναι ένας γ΄ γύρος ατομικών εξετάσεων, αλλά πρέπει να αφορά μόνο τα σημεία στα οποία εντοπίστηκαν αντιφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή