Ενα δισ. από τα «κλεμμένα»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσό άνω του ενός δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εισρεύσει στο κρατικό ταμείο από την εφαρμογή των νέων μέτρων που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης, με επίκεντρο την επιστροφή χρημάτων από κατηγορούμενους ως καταχραστές του Δημοσίου και τις δεσμεύσεις λογαριασμών σε υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας.

Οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν πρώτο βήμα στην ευθεία γραμμή «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», δεν αφορούν το σύνολο των μεγάλων υποθέσεων οικονομικών σκανδάλων και πολιτικής διαφθοράς που απασχολούν τις δικαστικές αρχές, ωστόσο μόλις ψηφισθούν -αναμένεται σύντομα- θα φέρουν… άμεσα αποτελέσματα.

Σε μια προσπάθεια, πέραν της ποινικής τιμωρίας των εμπλεκομένων σε σκάνδαλα και οικονομικά εγκλήματα, να υπάρξουν κίνητρα για επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταχραστεί από το Δημόσιο κρατικοί αξιωματούχοι και όχι μόνο, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε προς ψήφιση δύο ρυθμίσεις που αφορούν τη ρευστοποίηση χρημάτων υπέρ του Δημοσίου για λογαριασμούς που έχουν δεσμευθεί και την παροχή διευκολύνσεων σε όσους επιστρέφουν στα δημόσια ταμεία τα «κλεμμένα».

Εφαρμογή του νόμου

Η ρύθμιση για την άμεση ρευστοποίηση των «παγωμένων» λογαριασμών, εκείνων δηλαδή που δεσμεύονται προσωρινά με αποφάσεις εισαγγελέων ή δικαστών, μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα μετά την ψήφισή της, καθώς πολλοί λογαριασμοί με μεγάλα ποσά έχουν ήδη δεσμευθεί από τις δικαστικές αρχές στο πλαίσιο ερευνών.

Πρόκειται για «ζεστό χρήμα» που αναμένεται να εισπραχθεί άμεσα, ενώ τώρα για να φθάσουν δεσμευμένα χρήματα στο δημόσιο ταμείο προϋπόθεση ήταν να έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση ώς τον Αρειο Πάγο.

Με βάση τη ρύθμιση για τους δεσμευμένους λογαριασμούς, μόνον στις υποθέσεις της Proton Bank και των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Ellas Power, αλλά και των υποβρυχίων, τα χρήματα που είναι «παγωμένα» σε δεσμευμένους λογαριασμούς ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται ποσό 160 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που έχουν δεσμευθεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων δικαστικών πηγών, η νέα ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν περιλαμβάνει δεσμευμένους λογαριασμούς στο εξωτερικό αλλά μόνον στην Ελλάδα, ενώ δεν προβλέπεται προς το παρόν διαδικασία και μηχανισμός άμεσης ρευστοποίησης ακινήτων που διαθέτουν κατηγορούμενοι για οικονομικό έγκλημα και τα οποία επίσης έχουν δεσμευθεί από τις δικαστικές αρχές.

Για παράδειγμα, εκτός από την υπόθεση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, μεγάλης αξίας ακίνητα έχουν δεσμευθεί στην υπόθεση του ομίλου Ασπίς με βασικό κατηγορούμενο τον επιχειρηματία Παύλο Ψωμιάδη, όπως και στην υπόθεση φοροδιαφυγής με κατηγορούμενο τον σχεδιαστή μόδας Λάκη Γαβαλά.

Πάντως, η ρύθμιση για άμεση ρευστοποίηση των δεσμευμένων χρημάτων προσφέρει στους κατηγορουμένους την ευχέρεια να τύχουν καλύτερης ποινικής μεταχείρισης αν βεβαίως και οι ίδιοι συναινέσουν να «ενταχθούν» στο μέτρο.

Στενεύουν τα περιθώρια

Κι ενώ η ρύθμιση για τους δεσμευμένους λογαριασμούς αναμένεται να φέρει άμεσα χρήμα στο δημόσιο ταμείο, η ρύθμιση του υπουργείου για την επιστροφή των «κλεμμένων» δεν αφορά παρά λίγες υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας, στενεύοντας τα περιθώρια είσπραξης τεράστιων χρηματικών ποσών από καταχραστές.

Το γεγονός ότι εξαιρούνται της ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης που μπορεί να φθάσει ώς την ατιμωρησία, οι κατηγορούμενοι για απάτη, υπεξαίρεση και απιστία κατά του Δημοσίου, αποκλείει από την εφαρμογή του νέου μέτρου υποθέσεις όπως π.χ. της Proton Bank με βασικό κατηγορούμενο τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και οικονομική ζημία που φθάνει τα 703 εκατ. ευρώ, των ΟΤΑ που ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή