Εκτός ορίων η προανακριτική της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ

Εκτός ορίων η προανακριτική της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απίστευτη». «Απίστευτοι». Πολύ πριν φθάσουμε στα πρωτοφανή περιστατικά και στους πραγματικά απίστευτους για λειτουργία Κοινοβουλίου διαλόγους, που σημάδεψαν τη συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη, αυτές οι δύο λέξεις ήταν οι χαρακτηρισμοί που ακούγονταν με τη μεγαλύτερη συχνότητα, από την πρώτη κιόλας μέρα συνεδρίασης της επιτροπής.

Το «απίστευτη» αφορά, βεβαίως, τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και της έχει αποδοθεί σχεδόν από το σύνολο των μελών της επιτροπής των υπολοίπων κομμάτων, με αφορμή κατά κύριο λόγο την τακτική της να εξετάζει για αρκετές ώρες τον κάθε μάρτυρα, συχνά επιμένοντας στις ίδιες ερωτήσεις ή υποβάλλοντας άλλες που από τους υπολοίπους θεωρούνται άσχετες με την υπόθεση, με την ίδια να επιμένει ότι εάν της επιτρέψουν να ολοκληρώσει την αλληλουχία τους, θα αναδειχθεί μία ολοκληρωμένη εικόνα. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, σταδιακά τα μέλη της επιτροπής υιοθέτησαν την εξής τακτική: ρωτούν πρώτα όλοι οι υπόλοιποι και αφήνουν την κ. Κωνσταντοπούλου τελευταία, ώστε να μπορούν να αποχωρήσουν όσο εκείνη συνεχίζει τις μαραθώνιες εξετάσεις μαρτύρων. Δεν είναι ασυνήθιστο αργά το βράδυ να μένουν στην αίθουσα της επιτροπής ο μάρτυρας που έχει κληθεί, η κ. Κωνσταντοπούλου και ο εκάστοτε προεδρεύων της συνεδρίασης. Η εξάντληση των αντοχών και της υπομονής του τελευταίου, που εκδηλώνεται με έκρηξη και φωνές, σηματοδοτεί, συνήθως, το πέρας της διαδικασίας.

Εντάσεις

«Απίστευτοι» είναι για την κ. Κωνσταντοπούλου οι συνάδελφοί της στην επιτροπή, οι οποίοι, κατά την ίδια, προκειμένου να μην επιτρέψουν να αναδειχθούν αποκαλυπτικές διαστάσεις της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, προκαλούν εντάσεις και καβγάδες, διακόπτουν την εξέταση των μαρτύρων από την ίδια και, ουσιαστικά, λειτουργούν για τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

Το εκρηκτικό κλίμα που διαμορφώνεται μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εκτονώνεται με ηχηρές αντιπαραθέσεις και ανταλλαγή εκατέρωθεν τουλάχιστον ανοίκειων για τις κοινοβουλευτικές αίθουσες χαρακτηρισμών. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, η συνεδρίαση διεκόπη, με τον πρόεδρο της επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη να εξέρχεται της αιθούσης φωνάζοντας ότι η συνεδρίαση (κατ’ αντιπαράστασιν εξέταση των κ. Ι. Διώτη και Κ. Μπίκα) ολοκληρώθηκε. Από το εσωτερικό της αίθουσας, η κ. Κωνσταντοπούλου τον αποκαλούσε «αρχιερέα της συγκάλυψης», ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας, ακολουθώντας τον κ. Μαρκογιαννάκη στην έξοδο, χαρακτήριζε την κ. Κωνσταντοπούλου «νούμερο». Εμβρόντητοι παρακολουθούσαν τους διαλόγους οι εναπομείναντες εκείνη την ώρα υπάλληλοι της Βουλής, που ακούγοντας φωνές είχαν βγει από τα γραφεία τους στους διαδρόμους.

Με αυτό το κλίμα να κυριαρχεί, η έλευση στην επιτροπή την περασμένη Πέμπτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου αναμενόταν ενδιαφέρουσα. Τα όσα έγιναν, όμως, ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη και κάθε άλλο παρά τιμούν τη λειτουργία της Βουλής. Το βίαιο ξέσπασμα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη προκάλεσε σε μέλη της επιτροπής φόβους ακόμα και για τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ οι προσβλητικοί, ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί του προς τον κ. Βενιζέλο συνθέτουν εικόνα πρωτοφανούς εκχυδαϊσμού των κοινοβουλευτικών ηθών.

Η πρωινή συνεδρίαση της Πέμπτης συνεχίστηκε μέσα σε κλίμα έντασης, με τις φωνές να ακούγονται στον διάδρομο, όταν τη σκυτάλη των ερωτήσεων πήρε η κ. Κωνσταντοπούλου. Ο «θηλυκός Ιαβέρης», όπως την αποκάλεσε σε μία μεταξύ τους στιχομυθία ο κ. Βενιζέλος, επικαλούμενος απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί βασανισμού μάρτυρα με επανάληψη της ίδιας ερώτησης. Οι μεταξύ τους διάλογοι διανθίστηκαν από ευφυολογήματα και ειρωνείες, ακόμα και παρατηρήσεις από την πλευρά της κ. Κωνσταντοπούλου για τη στάση σώματος του κ. Βενιζέλου, όταν ο τελευταίος σταύρωσε τα πόδια του. Μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την περιέγραψε ως μία διαδικασία κατά την οποία «μας απασχόλησε άλλη επιστήμη πέραν της Νομικής», ενώ η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για κλίμα τεχνητής έντασης, που αποσκοπούσε, και πάλι, στην παρεμπόδισή της να υποβάλει ερωτήσεις και, εν τέλει, στη συγκάλυψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή