Συνέδριο ΚΚΕ σε φορτισμένο κλίμα

Συνέδριο ΚΚΕ σε φορτισμένο κλίμα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της εκλογικής αποτυχίας του περασμένου Ιουνίου, αλλά και της κριτικής που αποτυπώθηκε στον προσυνεδριακό διάλογο, ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη στον Περισσό το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ. Το κλίμα είναι φορτισμένο, καθώς η κριτική, την οποία άσκησαν στελέχη και μέλη του κόμματος στην ηγεσία τόσο για τους χειρισμούς της στην προεκλογική περίοδο όσο και για τις θέσεις της Κ.Ε., προκάλεσε έντονη αντίδραση.

Στις ομιλίες ή με άρθρα τους στον «Ριζοσπάστη», η γ.γ. κ. Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και μεταξύ άλλων το μέλος του Π.Γ., Δ. Γόντικας και οι κ. Μ. Μαΐλης και Π. Μεντρέκας, επιτέθηκαν στους διαφωνούντες αποδίδοντάς τους διαστρέβλωση των θέσεων, ότι «πυροβολούν το ΚΚΕ με τα βόλια του αντιπάλου» και ότι «υιοθετούν εχθρικές αντιλήψεις για το κόμμα». Οπως είπε ο κ. Γόντικας, πρόκειται για «πόλεμο στο κόμμα και τη στρατηγική του», ενώ σε ό,τι αφορά τους διαφωνούντες, ότι πρόκειται για «μέλη, ορισμένους δημοσιογράφους του «Ριζοσπάστη» και ορισμένα πρώην μέλη της Κ.Ε., που διαφωνούν με τη στρατηγική του κόμματος και, μπροστά στο Συνέδριο, πέρασαν σε ανοιχτό πόλεμο στον ανοιχτό προσυνεδριακό διάλογο».

Οι πλέον επιφανείς από όσους άσκησαν κριτική στις θέσεις της Κ.Ε. ήταν ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Αντ. Σκυλλάκος, το πρώην μέλος του Π.Γ. Β. Καλαματιανός και ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Ν. Μπογιόπουλος. Σε γενικές γραμμές οι απόψεις κατά των θέσεων ήταν περισσότερες από κάθε άλλη φορά την τελευταία δεκαετία. Ενδεικτικά, ο κ. Σκυλλάκος άσκησε κριτική στην πολιτική των συμμαχιών και του νέου στόχου για τη συγκρότηση Λαϊκής Συμμαχίας, ο κ. Μπογιόπουλος δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «λάθος πορεία», ενώ ο κ. Καλαματιανός ζήτησε «επανεκτίμηση της κατάστασης». Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την «Ελευθερία» της Λάρισας, ο κ. Σκυλλάκος δεν εξελέγη καν σύνεδρος.

Πέραν της κριτικής στους διαφωνούντες, στελέχη της ηγετικής ομάδας, όπως ο κ. Π. Μεντρέκας, κατήγγειλαν τα «άθλια ψέματα και τις συκοφαντίες που εκτόξευσαν κατά του Κόμματος οι ανώνυμοι φραξιονιστές του Διαδικτύου». Από την πλευρά της η ιστοσελίδα «Νέα Σπορά», που θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις μελών του ΚΚΕ, κατήγγειλε τη δημόσια διαπόμπευση των διαφωνούντων και έκανε λόγο για προγραφές.

Οσοι ξέρουν τους συσχετισμούς πάντως, θεωρούν ότι οι θέσεις θα εγκριθούν με μεγάλη πλειοψηφία. Η κ. Παπαρήγα έχει σχεδόν προαναγγείλει μεγάλη ανανέωση οργάνων, ενώ εμμέσως έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μη συμμετέχει στη νέα Κ.Ε που θα εκλεγεί από το συνέδριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή