Κρίσιμη συνάντηση για Εθνική – Eurobank

Κρίσιμη συνάντηση για Εθνική – Eurobank

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας, από την οποία θα κριθεί η τύχη της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εμφανίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή να διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την επιβάρυνση που θα έχει η συγχώνευση στα δημοσιονομικά, συναρτώντας την έγκρισή της με την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής έως του ποσοστού του 10%, αλλά και την εκπόνηση ενός αυστηρού μπίζνες πλαν, που θα διασφαλίζει μελλοντικά την πώληση της ενιαίας τράπεζας.

Η διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών έχει αναβάλει και την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, που έχει ανακοινωθεί από τις δύο άλλες συστημικές τράπεζες, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης ΕΤΕ – Eurobank υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ έναντι 15 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Αυτό ανεβάζει στα 1,7 από 1,5 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που θα πρέπει να αντληθούν από ιδιώτες, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα, με δεδομένες μάλιστα τις ασφυκτικές προθεσμίες που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Η αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων προκύπτει με βάση τις εκτιμήσεις για τη μεγέθυνση της ύφεσης. Η τρόικα συναρτά την έγκρισή της με την προοπτική κάλυψης του 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιωτική τοποθέτηση, κάτι που σύμφωνα με την πλευρά της Εθνικής προϋποθέτει την αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ολιβιέ Φρεκό, που εμφανίζεται να διατυπώνει την πιο σκληρή γραμμή, φέρεται να προτάσσει το γεγονός ότι το ενοποιημένο σχήμα θα καταλήξει τελικώς υπό πλήρη κρατικό έλεγχο, πιέζοντας για ένα πιο σφιχτό μπίζνες πλαν, με αποχωρήσεις προσωπικού και μείωση του ενεργητικού, που με βάση τα ενοποιημένα στοιχεία ξεπερνά τα 170 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση τεχνικού επιπέδου, που προηγήθηκε την Παρασκευή, και η οποία διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, στελέχη της Εθνικής παρουσίασαν τις συνέργειες του ενοποιημένου σχήματος, που υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ σε παρούσα αξία, ήτοι σε 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο -αντί των 600 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί- από τον τρίτο χρόνο και μετά. Στην ίδια συνάντηση συμμετείχαν στελέχη από τις νομικές υπηρεσίες, που ανέδειξαν τα νομικά προβλήματα που θα δημιουργούσε ενδεχόμενη αναστροφή της πώλησης.

Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου επισήμαναν ότι το ζητούμενο των επαφών με την τρόικα είναι να πειστούν οι δανειστές για τις συνέργειες από το deal Εθνικής – Eurobank, στον βαθμό που στόχος είναι να μη χρειαστεί να βάλουν άλλα λεφτά για ανακεφαλαιοποίηση. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για την εξεύρεση λύσης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αν και οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν μπορούν να θέσουν βέτο, είναι σε κάθε περίπτωση αυτοί που βάζουν τα χρήματα.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης που έχει ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, στο συνολικό πρόγραμμα, υπάρχει ήδη ένα απόθεμα ύψους 5 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 50 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Μέρος από το «μαξιλάρι» που υπάρχει θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη του ενοποιημένου σχήματος, με την προοπτική ωστόσο ότι η νέα Τράπεζα που θα προκύψει, να μπορέσει να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και να πωληθεί σε επόμενη φάση.

Η αβεβαιότητα που υπήρχε μέχρι και την Παρασκευή, οδήγησε σε κάθετη πτώση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο τέλος της εβδομάδας και στη δραματική υποχώρηση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής περιορίστηκε στα 638 εκατ. ευρώ, της Eurobank στα 83 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank στα 305 και της Πειραιώς στα 183 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή